Suomeksi
 
 
Premises and Rooms

General

The Villa Tammekann was constructed as a single-family residence. Retaining a homelike feel has been a goal even when adapting it for university use: The Granö Centre is a home away from home for university staff when they visit Tartu. We do not want to run a hotel or a guesthouse. We hope that our guests will sense a special atmosphere when staying at the centre – the kind of atmosphere that the Tammekanns and Aalto also hoped to create. In the restoration, we have attempted to use the spaces and choose materials, colours and furnishings in keeping with the spirit of the whole.
 
In 2001, the realization was recognized with the prestigious Europa Nostra Heritage Medal (about five are awarded each year in Europe). The house has also merited an award as “The Most Beautiful Home in Tartu”. Further, the Villa Tammekann is the only Estonian house listed on the Iconic Houses website.
 

Click on the floor plans to get better acquainted with the house >>

 

Ground Floor

The living room is characterized by armchairs placed in an arc, a window that covers the whole wall, a fireplace with its horizontal flue, and the view into the garden. The library at one end and the dining room at the other further extend the living room. The spacious kitchen brings guests together for breakfast before the day’s activities. A formal dinner table that seats 18 can be set up in the living room. The living room also doubles as a conference space when necessary.

Upstairs – The Guest Rooms

The decision was to make no significant structural changes to the first floor, which houses the guest accommodation. The space consists of four guest rooms: two large twin rooms, one spacious single room, which can accommodate a spare bed when needed, and one small, cosy single room. One of the twin rooms and the smaller single share the bathroom. All rooms are furnished with pieces from Artek. There is also one comfortable guest room in the basement of the house with its own WC. The Granö Centre can accommodate a total of seven guests.

The Sauna and Conference Room

In the restoration of the Villa Tammekann, the basement underwent the greatest transformation. The whole floor plan was rethought and full ceiling height was achieved by digging deeper and rebuilding the foundation. The basement now offers a pleasant and well-lit space even for all-day meetings. The design of the sauna rooms was inspired by the original Y-shaped sauna but, in all other respects, the sauna was realized as a modern representative of the new architecture. A curiosity of the sauna is a service hatch placed in the wall. In the hallway to the conference room, there is a sponsor pole, on which each company that supported the project has its own ring. Note: there are still free rings!


Keywords:
Tags:

 
 
 

 Ground Floor, Original Floor Plans

 


 

 1st Floor, Original Floor Plans