Ari Mölsä ja Tiina Raevaara Turun yliopiston työelämäprofessoreiksi

​Ari Mölsän toimittajan työhön ovat aina kuuluneet päivittäiset taustakeskustelut ja haastattelut niin yliopistomaailman, oikeuslaitoksen, hallinnon kuin etujärjestöjenkin juristien kanssa.  Mölsä kertookin ottavansa uuden tehtävän vastaan innostuneena.

– Oikeusjournalismi on minulle elämäntapa. Intohimonani on juridiikan popularisointi. Olen sillanrakentaja juristien ihmemaan ja kansalaisten arkielämän välissä. Nyky-yhteiskunnassa edes juristi ei pärjää puhumalla pelkkää juridiikkaa. Jokaisen juristin, lakiasiantuntijan, ammattitaitoon kuuluu kyky ilmaista itseään iskevästi ja ymmärrettävästi - myös mediassa, Mölsä sanoo.

Oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Jussi Tapani kertoo, että tiedekunnan tavoitteena on sekä opiskelijoiden että henkilökunnan viestintätietojen ja -taitojen vahvistaminen.

– Erityisenä painopisteenämme on medialukutaidon ja mediaesiintymisen perusasioiden hallinta. Mölsällä on työkokemuksensa ansiosta erinomaiset edellytykset luoda ja kehittää mediassa pärjäämisen opetusta ja tutkimusta oikeustieteellisessä tiedekunnassa, Tapani sanoo.

Ari Mölsällä on monipuolinen ja pitkäaikainen kokemus toimittajan ja erityisesti oikeustoimittajan tehtävistä. Hänet voi lukea Suomen johtavien oikeustoimittajien joukkoon. Mölsä on työskennellyt Yle Uutisten reportterina ja oikeustoimittajana yli 30 vuotta. Hän on tehnyt tuhansia tv-, radio- ja verkkojuttuja oikeuselämän eri laidoilta, rikosoikeudenkäynneistä soten perustuslakikiemuroihin ja ihmisoikeusjuridiikkaan saakka. Lisäksi hän on toiminut esimerkiksi vuosina 2001–2002 TV1:n Laki & Oikeus -viikoittaisohjelman esimiehenä, toimitussihteerinä ja toimittajana.

Mölsällä on kaksi akateemista loppututkintoa. Hän on sekä YTM (sosiaalipsykologi) että OTK (varatuomari). Mölsä on työskennellyt myös juristin tehtävissä muun muassa eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa päivystävänä lakimiehenä ja esittelijänä sekä Viitasaaren tuomiokunnassa hovioikeudenauskultanttina, notaarina ja vs. käräjätuomarina.

Oikeustieteellisessä tiedekunnassa on Mölsän lisäksi yksi työelämäprofessori. OTT, laamanni Pekka Määttä aloitti Professor of Practice -tehtävässä 1.1.2017. Hänen toimikauttaan on jatkettu vuoden 2018 loppuun.

Tieteen popularisoijasta työelämäprofessoriksi

Tiina Raevaara on kiertänyt aktiivisesti eri yliopistoissa puhumassa tutkijoille tiedeviestinnästä ja tieteen yleistajuistamisesta ja kertoo olevansa innoissaan mahdollisuudesta päästä tekemään pitkäjänteisemmin työtä Turun yliopiston tutkijoiden, henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa.

– Odotan löytäväni tieteenteon maailmasta jotain itsellenikin uutta, Raevaara sanoo.

– On ollut surullista nähdä, että tieteellistä tietoa ja tutkijoiden asiantuntemusta kiistetään jopa politiikan huipulla. Ihmiskunta ja kotiplaneettamme tarvitsevat yhä kipeämmin tieteentekijöitä ongelmien ratkaisuun, ja siksi tutkimuksesta pitää osata kertoa kiinnostavasti ja tarkasti niin suurelle yleisölle kuin päättäjillekin. Näkyviin pitää saada sellaisetkin tieteenalat, joista poliitikko ei osaa löytää suoraa hyötyä kansantaloudelle, Raevaara lisää.

Raevaara on väitellyt perinnöllisyystieteestä ja tehnyt opetus- ja tutkimustyötä genetiikan alalla Helsingin yliopistossa. Lisäksi hän on vapaana kirjoittajana ja kirjailijana kirjoittanut sekä kaunokirjallisuutta että tietokirjoja.

– Tiina Raevaara tuo merkittävän lisän työelämätietoutta luovan kirjoittamisen alalta. Hänen panoksensa yliopistossa keskittyy erityisesti tieteellisen tiedon popularisointiin ja tiedonjulkistamisen kysymyksiin. Raevaaran tehtäviin kuuluu antaa kirjoittamisen opetusta sekä humanisteille että lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoille, humanistisen tiedekunnan dekaani Jaakko Suominen kertoo.

– Raevaaralla on merkittävää taitoa ja kokemusta terveysviestinnän alueelta. Viestinnän kentän muuttuessa tarvitsemme näkemystä ja osaamista kaikilla koulutuksen tasoilla niin perus- kuin jatkokoulutuksessa mutta erityisesti sote-uudistuksen myötä laajentuvassa täydennyskoulutuksessa. Yhteinen työelämäprofessori tiivistää myös yhteistyötä humanistisen tiedekunnan kanssa, lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Pentti Huovinen lisää.

Raevaara on kirjoittanut urallaan tiedeartikkeleita lukuisiin eri medioihin. Hän pitää myös Tarinoita tieteestä -blogia Suomen Kuvalehden internetsivuilla. Vuonna 2015 Raevaara sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon "ajankohtaisesta ja asiantuntevasta tiedonjulkistamisesta eri medioissa".

Työelämäprofessorit tarjoavat arvokkaan linkin työelämään

Työelämäprofessorien valinnassa ei noudateta professorivalinnan mukaisia akateemisia, tieteellisiin ansioihin perustuvia, kriteerejä vaan tiedekunnat voivat kutsua työelämäprofessoriksi henkilön, jolla on yliopistomaailman ulkopuolisessa työelämässä saavutettuja merkittäviä ansioita sekä kokemusta, joista on hyötyä yliopiston toiminnalle.

– Työelämäprofessorit tuovat koulutukseemme ja tutkimukseemme uudenlaista osaamista, joka linkittyy vahvasti käytännön työelämään. Heidän avullaan voimme myös lisätä yliopiston ja muun yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta, Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen sanoo.

Työelämäprofessorien nimittämisellä yliopisto on voinut myös tuoda opettajiksi tai tutkimuksen ohjaajiksi henkilöitä, joilla on juuri tällä hetkellä yhteiskunnan erityisesti tarvitsemaa osaamista.

Turun yliopistossa on tällä hetkellä yhteensä yhdeksän työelämäprofessoria. Heidän kautensa ovat osa- ja määräaikaisia.


Tilda Junko / Heikki Kettunen
Kuvat:: Ari Mölsä (Kuva: Jouni Immonen / Yle), Tiina Raevaara (Kuva: Toni Härkönen)

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 20.7.2018 8:50 ,  Päivitetty 20.7.2018 9:07

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto