Brexit-propaganda muokkaa kuvaa pakolaisista

​Pakolaiskriisi, Brexit ja Euroopan tulevaisuus olivat keskiössä tutkimuskeskus SELMA:n (Centre for the Study of Storytelling, Experiantiality and Memory) seminaarissa Turussa 31.8.2016. Pitkän rauhallisen ajan jälkeen Euroopan tilanne on muuttunut nopeasti epävarmempaan suuntaan.

Keskuksessa vieraileva brittiläinen professori ja kirjailija Anna Reading nosti seminaarin puheenvuorossaan esiin mielenkiintoisia pakolaiskriisiin ja Brexitiin liittyviä teemoja. Hänen uusi tutkimuksensa käsittelee Iso-Britannian EU-jäsenyydestä päättäneeseen kansanäänestykseen liittyviä pakolaisuuden kuvauksia. Reading toi esiin tärkeitä huomioita tavoista kokea ja kertoa kyseisistä aiheista.

Tutkimuksessaan Reading on perehtynyt viimeaikaisiin pakolaiskuvauksiin sekä ennen että jälkeen Britannian Brexit-äänestyksen. Hän näytti, miten mediassa esiintyi vahvana kuva siitä, että Britannia on kriisissä sinne saapuvien pakolaisten vuoksi. Readingin huomioita olivat erityisesti hyvin aggressiivinen suhtautuminen pakolaisiin ja toiseuden korostaminen mediassa.

– Pakolainen-sanaa käytettiin lähinnä negatiivisissa yhteyksissä, Reading totesi.

Esimerkeissä vilisee klassista propagandaa, ja Reading huomautti että jo itse Brexit-termin käyttö linkittää puheen unionin ja pakolaisuuden vastustajiin. Erityisesti hän korosti sitä, miten muisti ja mielikuvat ovat vahvasti linkittyneen poliittiseen diskurssiin.

– EU:ta vastustavien puheessa siirtolaisuus sidotaan vahvasti Eurooppaan, ja EU:sta lähteminen näytetään ratkaisuna tähän, Reading selitti.

Iso-Britannian äänestys EU:sta lähtemisestä aiheutuva myllerrys muutti niin identiteettejä kuin suhteita muihin – Reading pohtii onko enää itsekään eurooppalainen.

Äänestys ja siihen johtaneet ajat ovat muokanneet pakolaisista ja Euroopasta puhumisen narratiiveja ja näkemyksiä. Tavat, joilla aiheista puhutaan, ovat kääntäneet kriisiä pakenevat pakolaiset uhaksi kriisissä olevaa Britanniaa kohtaan.

> > SELMA-tutkimuskeskus

Teksti: Saara Järviö