Ilmoittautuminen Lasten yliopiston luennoille ja leireille alkaa
​Akatemiaprofessori Virpi Lummaa kertoo norsututkimuksistaan.

Kymmenvuotisjuhlaansa viettävän Turun yliopiston Lasten yliopiston luennoille ovat tervetulleita 7–10-vuotiaat. Jokainen luento kestää puoli tuntia, jonka jälkeen lapsilla on puoli tuntia aikaa kysyä lisää tutkijoilta. Kaikki luennot pidetään Turun yliopiston Educarium-rakennuksen (Assistentinkatu 5) Edu1-salissa alkaen kello 12.00.

Lauantaina 7.4. solututkija Annele Sainio kertoo solujen salatusta maailmasta. Ihminen, kuten kaikki elollinen, rakentuu soluista, mutta ovatko kaikki solut samanlaisia ja mihin niitä tarvitaan? Annele kertoo myös tilanteista, joissa onnellinen solu saa vastaansa pahoja soluja, ja miten tutkijoiden tekemä työ silloin auttaa.


Lauantaina 14.4. klassilliset kielten ja antiikin kulttuurin professori Jyri Vaahtera kertoo antiikin Rooman vaaleista. Jyri palaa esityksessään yli 2000 vuoden takaiseen aikaan, jolloin kansaslaiset valitsivat vaaleissa itselleen virkamiehiä sekä kaksi konsulia, jotka hallitsivat vuoropäivinä. Kiperissä tilanteissa saatettiin valita myös määräaikainen diktaattori.

Lauantaina 21.4. evoluutiobiologian akatemiaprofessori Virpi Lummaa kertoo tutkimuksestaan norsujen parissa. Lasten yliopiston luennolle Virpi saapuu lähes suoraan Myanmarista, missä hän on ollut tutkimassa norsujen käytöstä, perhe-elämää ja ystävyyksiä, terveyttä, jopa niiden kakkaa selvittääkseen elämän peruskysymyksiä. Tähän mennessä hän on muun muassa osoittanut, että mummoilla on ollut suuri merkitys pikkunorsujen ja niiden äitien hyvinvointiin.  

Tiedeleirejä on tarjolla kahdelle eri ryhmälle: 8–10-vuotiaille järjestetäänkolmipäiväisiäiä, 10–13-vuotiaille viisipäiväisiä tiedeleirejä. Leirejä on kesäkuussa sekä heinä-elokuun taitteessa.

Fysiikan ja tähtitieteen päiväleirillä tutustutaan erilaisiin fysikaalisiin ilmiöihin, joiden avulla rakennetaan liikkuvia laitteita. Jokainen leiriläinen valmistaa myös oman raketin, pääsee tekemään nestetypin avulla jäätelöä. Yhdessä tutustutaan laboratorioon ja vieraillaan Tuorlan planetaariossa.

robottileiri.jpg

Rakenna robotti! -päiväleirillä tutustutaan robotin toimintoihin ja ohjelmoidaan oma robotti, joka suorittaa leirin viimeisenä päivänä haasteellisen tehtäväradan. Leirillä päästään myös tutustumaan suurien teollisuusrobottien toimintaan.

Kaarinassa tiedekeskus Tuorlassa pidettävällä leirillä tutustutaan lähialueeseen historian, maantiedon ja biologian avulla. Leirillä kokeillaan arkeologin työtä, tutkitaan vettä ja pyydystetään hyönteisiä tutkittavaksi. Yksi kesäkuun leireistä pidetään kaksikielisenä käyttäen sekä suomea että englantia.

Luennot ovat maksuttomia, leirien maksullisia. Maksulla katetaan ohjelma, tarvikkeet, vakuutukset, ruokailut ja välipalat.

Lisää tietoa ja ilmoittautuminen nettiosoitteessa www.lastenyliopisto.fi


Teksti: Erja Hyytiäinen
Kuvat: Virpi Lummaa, Erja Hyytiäinen, Hanna Oksanen

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 3.3.2018 11:45 ,  Päivitetty 8.3.2018 10:06

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto