Hollantilaiset rehtorit tutustuivat suomalaiseen opetukseen
​Rehtorit Henriet Rosman, Paula Wetselaari, Muriel van Bergen ja Frans Laarakker seurasivat, kun Turun normaalikoulun 6-luokan oppilaat keskustelivat energialähteiden hyödyistä ja haitoista.

​Kuudesluokkalaisten fysiikantunti käynnistyi Turun normaalikoulussa tiistaiaamuna tavalliseen tapaan läksyjen tarkastuksella. Oppilaat viittailivat innokkaasti, kun opettaja kyseli heiltä uusiutuvien ja uusiutumattomien energialähteiden eroista. Tavallisesta poikkesi ainoastaan se, että luokan perällä istui neljä hollantilaista rehtoria, jotka seurasivat opetusta, tekivät muistiinpanoja ja ottivat valokuvia.

– On mielenkiintoista nähdä, mitä opettajat tekevät Suomessa eri tavoin Hollantiin verrattuna. Haluamme tietää, mikä on suomalaisten opettajien salaisuus, kun PISA-tulokset ovat niin korkeita, Henriet Rosman ja Frans Laarakker totesivat tuntia seuratessaan.

Study Visit -vierailuryhmä koostui 23 hollantilaisesta rehtorista ja erityisopettajasta. Delegaatio saapui Turkuun hakemaan inspiraatiota, tietoa ja ideoita, joita he voisivat hyödyntää omissa kouluissaan. Turun normaalikoulussa vierailijat halusivat tutustua esimerkiksi opettajaopiskelijoiden harjoittelun järjestämiseen.

– Olen tuonut Turun normaalikouluun vierailuryhmiä aikaisemminkin ja kaikki ovat pitäneet koulua todella kiinnostavana. Voimme ottaa mallia siitä, miten opettajaopiskelijat kehittävät ammattitaitoaan tekemällä harjoitteluja koulussa. Täällä opettajat osaavat ottaa hyvin huomioon senkin, että oppilailla on erilaiset kulttuuriset taustat, ryhmäjohtaja André Nijsen sanoo.

Erityisoppilaiden integraatio keräsi kiitosta

Hollannissa erityisopetusta tarvitsevat oppilaat olivat aikaisemmin omissa kouluissaan, mutta nykyään erityisopetusta pyritään järjestämään myös tavallisissa kouluissa. Norssissa vierailleet erityisopettajat olivat kiinnostuneita näkemään, kuinka opetus Suomessa järjestetään.

– Suomessa opettajat ovat valmiita ratkaisemaan ongelmia luokassa, jolloin erityisoppilaita ei välttämättä tarvitse sijoittaa erilliseen ryhmään. Tämä on todella kiehtovaa, Nijsen sanoo.

Vierailijat halusivat tutustua myös kaksikielisen opetuksen järjestämiseen ja kiusaamisen vastaiseen toimintaan. Nijsen kokee, että suomalaisilla opettajilla on hyvät valmiudet kaksikielisen opetuksen tarjoamiseen.

– Oli hienoa kuulla luento maailmankuulusta KiVa Koulu -ohjelmasta, sillä kiusaaminen on ongelma Hollannissakin. Ryhmän rehtoreista 8 harkitsee ottavansa ohjelman käyttöön omassa koulussaan. Hollannissa on jo 200 koulua, jotka ovat sitoutuneet KiVa Koulu -ohjelmaan, Nijsen sanoo.

Hollantilaisdelegaation ryhmäjohtaja André Nijsenin mukaan Turun normaalikoulussa on hyvä ilmapiiri, sillä opettajat auttavat toisiaan ja kunnioittavat lapsia.

PISA-menestys kiinnostaa Study Visit -vierailijoita

Study Visit -vierailut ovat osa Turun yliopiston koulutusvientiä ja ne toteutetaan yhteistyössä Finland Universityn kanssa. Finland University on Turun yliopiston, Tampereen yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston perustama koulutusvientiyhtiö, joka markkinoi ja myy yliopistojen kansainvälisiä koulutuspalveluja.

– Yhden lukukauden aikana täällä vierailee noin 3–4 ryhmää, jotka tutustuvat suomalaiseen koulutukseen.  Meillä on käynyt vierailijoita esimerkiksi Japanista, Kanadasta, Argentiinasta, Kiinasta, Thaimaasta ja useista Euroopan maista, kertoo kansainvälisten asioiden suunnittelija Anna Alasuutari.

Rehtoreista ja opettajista koostuvat ryhmät tutustuvat yhden tai kahden päivän vierailullaan Turun normaalikouluun ja kasvatustieteiden tiedekuntaan.  Study Visit -vierailujen taustalla on usein uteliaisuus Suomen PISA-menestystä kohtaan. Turun yliopistolle vierailut tuovat puolestaan arvokkaita kansainvälisiä kontakteja.

– Osa ryhmistä tekee vierailuja säännöllisesti. Parhaassa tapauksessa niiden pohjalta syntyy yhteistyötä koulutusvientiin tai tutkimukseen liittyen. Tällä hetkellä on suunnitelmissa lisätä yhteistyötä Thaimaan ja Omanin kanssa, Alasuutari sanoo.

>> Finland University

Teksti ja kuvat: Jenni Valta