Kamppailu vallasta -teos avaa vaalikampanjoinnin historiaa ja nykytilannetta

​Kamppailu vallasta – Eduskuntavaalikampanjat 1945–2015 esittelee vaalikampanjoinnin kehitystä Suomessa sodanjälkeisistä vuosista nykypäivään asti. Teos tarkastelee viihdyttävästi ja perusteellisesti, miten vaalit on hävitty tai voitettu sekä miten vaaliviestintä on kehittynyt ja miten se on koettu eri aikoina.

Teoksen tekijöitä ovat Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkijat Erkka Railo, Mari K. Niemi ja Sini Ruohonen sekä e2-ajatuspajan tutkija Ville Pitkänen.

Vaalikamppailujen historiaa seurataan läpi kehittyvän Suomen. Kampanjointia muokkaa vahvasti teknologian kehitys hiihtäen tehdystä kampanjatyöstä median kehittymiseen ja sosiaalisen median nousuun. Rinnalla kulkee kuitenkin tarina siitä, miten ehdokkaat kokevat edelleen tärkeimmäksi keinoksi ihmisten tapaamisen kasvokkain.

– Kampanjointi on edelleen kovaa jalkatyötä paikasta toiseen, Erkka Railo valaisee.
Teos pohjautuu laajaan, osin aiemmin hyödyntämättömään arkisto- ja haastattelumateriaaliin. Aiheita tarkastellaan niin puolueiden, kenttäväen, kansanedustajien kuin toimittajienkin näkökulmista.

kamppailu_vallasta_500pxpikkukuva.jpg

– Itseni yllätti se, että vuoden 1954 vaalijärjestelmän uudistus oli niin merkittävä. Nykyajan vaalitutkimuksessa sitä ei juuri mainita. Tuolloin siirryttiin pitkistä listoista nykyiseen vaalijärjestelmään, korostetummin henkilövaalien suuntaan. Tämä korosti henkilökohtaisen suosion ja rahan merkitystä kampanjoinnissa, ja nostatti samanlaista kritiikkiä kuin nykyäänkin esitetään, kertoo Railo.

Vaalikampanjoinnissa näkyy myös pitkä linja siinä, miten rahan merkitys ja kampanjabudjetit ovat kasvaneet.

– Henkilökohtaisista budjeteista on tullut jatkuvasti tärkeämpiä. Nykyään on selvästi kahden kategorian ehdokkaita, joista toiset ovat liikkeellä pienellä budjetilla, sekä toiset suuren rahan ehdokkaita. Tilanne asettaa puolueet ja ehdokkaat eriarvoiseen asemaan, Railo linjaa.

Kirjoittamiseen on käytetty Eduskuntatutkimuksen keskuksen saamaa Emil Aaltosen hankeapurahaa.

Teoksen on kustantanut Docendo ja siinä on 250 sivua.

Teksti: Saara Järviö

Kuva: Forest History Society