Ministeri Toivakka puolsi TTIP-neuvotteluja riman asettamisella
​Yleisö halusi tietää, mistä jokainen suomalainen saa tietoa Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välisen vapaakauppasopimuksen etenemisestä. – Ulkoministeriö on järjestänyt useita kuulemisia asiassa, ja seuraava on luvassa helmikuussa. Ulkoministeriön sekä Euroopan komission kotisivujen kautta on myös saatavissa tietoa, Toivakka totesi.

​Komissio neuvottelee yhdysvaltalaisten kanssa Transatlantic Trade and Investment Partnership eli TTIP -vapaakauppasopimuksesta.

– Arvioiden mukaan neuvoteltava sopimus voisi tuoda satoja tuhansia työpaikkoja Eurooppaan. Se helpottaisi pk-yritysten pääsyä Yhdysvaltojen markkinoille, Toivakka totesi puhuessaan Turun yliopistolla tiistaina.

Hän totesi sopimuksen herättävän myös epäilyksiä muun muassa työelämän, ruokaturvallisuuden, ympäristö- ja kuluttajansuojan osalta.

– Jo neuvottelujen alussa lähtökohdaksi todettiin, että eurooppalaisia standardeja ei aliteta, Toivakka totesi.

Ministeri näkee EU:n ja Yhdysvaltojen sopimuksella myös globaalin merkityksen.

– Me voimme luoda globaalille kaupalle arvot, jotka perustuvat länsimaisiin arvoihin. Jos Euroopan unioni ja Yhdysvallat eivät pääse sopimukseen, tuloksena on todennäköisesti se, että Yhdysvallat ja jokin muu taho asettavat globaalin tason, ja se on todennäköisesti jokin muu kuin mistä nyt neuvotellaan,  Toivakka totesi.

Ei tilaa pelolle eikä vihalle

Toivakka puhui vahvasti myös kansainvälisyyden puolesta. Hän nostikin puheessaan esille äänet, jotka kyseenalaistavat Suomen paikan eurooppalaisessa arvoyhteisössä ja kritisoivat muun muassa maahanmuuttoa.
– Niissä otetaan etäisyyttä yhteisten eurooppalaisten arvojen ulkopuolelle, Toivakka totesi.

Heti puheensa alussa ministeri totesi, että pariisilaiseen Charlie Hebdo -lehteen tehdyllä iskulla haluttiin lisätä pelon tunnetta.

– Me emme saa antaa pelolle sijaa, MUTTA emme myöskään vihalle. Se, että joku perustelee tekoaan uskonnolla, ei tee uskonnosta rikollista. Emme saa pystyttää muureja Suomen ympärille. Meidän hyvinvointimme perustuu kasainvälisyyteen, Toivakka totesi.

Pääministeriä siteeraten hän totesi, että terroriteon mahdollisuutta ei voi sulkea Suomenkaan oloissa pois, ja siihen on varauduttava. Yksi keino on lainsäädännön päivittäminen muun muassa tiedustelutiedon hankinnan osalta.

– Myös Venäjä, joka on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, on horjuttanut Euroopan turvallisuutta ja turvallisuudentunnetta, Toivakka sanoo.

Erja Hyytiäinen
Julkaistu 20.1.2015 18:40 ,  Päivitetty 20.1.2015 18:46