Opettajankoulutukseen osallistuvat namibialaiset rakensivat soittimia ja perehtyivät 3D-tulostamiseen
Namibialaiset opiskelijat valmistivat kurssilla mieluisansa soittimen.

​Käsityö- ja teknologiaopetuksen sisältöihin perehdyttävä opintojakso on hyvä esimerkki monialaisesta, oppiainerajat ylittävästä projektista. Opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksen namibialaiset opiskelijat pääsivät perehtymään opintojaksolla sekä perinteisiin että uusiin materiaaleihin ja työtapoihin.

– Kurssin teemana oli soittimen rakentaminen. Projektissa käytettiin pääasiassa perinteisiä puumateriaaleja, mutta opiskelijat perehtyivät myös 3D-tulostettavaan muovimateriaaliin ja 3D-tulostamiseen. Kurssilla valmistetut instrumentit mallinnettiin 3D-suunnitteluohjelmalla. Lasertyöstöteknologiaa käytettiin muun muassa materiaalien leikkaamiseen ja valokuvasta tehtyjen kaiverruskuvioiden siirtämiseen puulle, opintojaksoa vetänyt yliopisto-opettaja Matti Pirttimaa avaa.

Pirttimaa kertoo namibialaisten opiskelijoiden valmistaneen kurssilla monenlaisia soittimia, joista koottiin myös näyttely Rauman kampukselle.

– Kurssilla valmistui muun muassa afrikkalainen djembe-rumpu ja sadekeppi, joka oli yhdistetty perinteiseen kielisoittimeen, harppuun. Muita instrumentteja olivat erilaiset diddley bow -soittimen versiot, lyyra, tubulum sekä perinteinen suomalainen 5 -kielinen kantele.

Poikkeuksellista koulutusvientiä

Turun yliopiston opettajankoulutukseen osallistuvat namibialaiset ovat pian olleet vuoden Suomessa. Koulutusjohtaja Päivi Granön mukaan namibialaisopiskelijoiden opinnot ovat edenneet erinomaisesti.

– Jouluun mennessä suurin osa oli saanut valmiiksi yli 70 opintopistettä. Se on hurja tahti, kun opintoja on takana vasta noin kymmenen kuukautta. Kevätlukukausi alkoi opetusharjoittelun merkeissä Rauman Normaalikoulun englantipainotteisissa luokissa. Samalla alkaa kandidaatintyön suunnittelu. Keväällä jatketaan kasvatustieteen aineopintoja ja monialaisten opintojen kokonaisuuksiin perehtymistä, Granö kertoo.

Turun yliopiston kehittämispalveluiden koulutusvientikoordinaattori Ari Kosken mukaan namibialaisten opettajankoulutus on poikkeuksellinen hanke, sillä kyseessä on ensimmäinen Suomessa koulutusvientinä toteutettava kandidaattikoulutus.

– Olemme erittäin tyytyväisiä tähän avaukseen namibialaisten kanssa. Se tarjoaa mahdollisuuksia laajempaankin koulutusvientiin, koska kandidaattikoulutuksilla on potentiaalisesti kovempi kysyntä maailmalla kuin maisteriohjelmilla. Tämä projekti on ollut lisäksi erittäin hyvä osoitus yhteistyömahdollisuuksista Finland Universityn, Turun yliopiston ja Rauman kaupungin kesken, Koski kertoo.

Namibialaiset opiskelijat kuvattuna kurssitöidensä kanssa.

Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksella käynnistyi helmikuussa 2017 namibialaisen NSFAF-säätiön ostama opettajankoulutus. Yhteensä 24 namibialaista tulevaa opettajaa opiskelee kaksi ensimmäistä vuottaan Raumalla, kolmannen vuoden kotimaassaan. Uutisessa esitellyn opintojakson ideoinnissa ja toteutuksessa oli mukana musiikkikasvatuksen lehtori Pirkko Martti.

Namibialaisten opettajankoulutus käynnistyi Raumalla

Teksti: Heikki Kettunen