Sotaveteraani ja minä -opetuspaketin tekijöille Sotaveteraaniliiton mitalit
Sotaveteraani ja minä -projektin johtaja Tuija Saura ja Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä jakoivat mitalit Raumalla perjantaina 15.12. Kuvassa liiton 60-vuotisjuhlamitali.

​Sotaveteraani ja minä on ensimmäinen sotaveteraaniperinteestä laadittu perusopetuksen kokonaisuus. Valtakunnallisen opetussuunnitelman mukainen opetuspaketti on suunnattu ala- ja yläkoulun oppilaille ja siitä on myöhemmin tulossa myös verkkoversio.

Opetuskäyttöön tuleva 58-sivuinen työkirja on sisällöltään monipuolinen. Sivutilaa saavat muun muassa veteraanien kunniamerkit, Lotta Svärdin ja suojeluskuntien kaltaiset sodanaikaiset järjestöt, sodissa käytetty kalusto ja Suomen alueluovutukset. Paketissa veteraanien elämään perehdytään kuvien, tekstien laulujen ja erilaisten tehtävien avulla.

Palkitsemisen arvoinen paketti

Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksen henkilökunta osallistui aktiivisesti opetuspaketin laatimiseen. Materiaalia valmistelevan projektin johtaja Tuija Saura on opiskellut itsekin Raumalla lastentarhanopettajaksi ja kertoo valinneensa Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksen osittain siksi projektin yhteistyökumppaniksi.

Raumalaisten työpanos sai tunnustusta perjantaina 15. joulukuuta, kun laulajanakin tunnettu Saura sekä Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä jakoivat tekijöille Sotaveteraaniliiton mitalin ja Finlandia-talossa lokakuussa opetusmateriaaliin liittyvässä konsertissa esiintyneille opiskelijoille liiton 60-vuotisjuhlamitalin.

– Muutamien vuosien kuluttua siirrymme Sotaveteraaniliitossa perinneaikaan veteraanien poistuessa keskuudestamme. Veteraaniemme tekemä työ ja uhraukset eivät kuitenkaan saa unohtua. Viiden opettajaksi valmistuvan opiskelijan ryhmä on tehnyt todella upeaa työtä. Materiaalia voidaan käyttää laaja-alaisesti, yli ainerajojen. Mielikuvitus ja sydän ovat olleet mukana työssä, Saura sanoo.

Teemu Luttinen, Aleksi Anttila, Sonja Siliämaa, Juli-Anna Aerila, Noora Kainulainen, Tuija Saura, Sanni-Mari Kanto, Mikael Taivalsalmi, Charlotta Syrén, Jarna Kukkonen ja Laura Tamminen palkittiin Sotaveteraaniliiton mitaleilla.

Sotaveteraani ja minä- opetuspaketti julki

Presidentti Niinistö seurasi Sotaveteraani ja minä -opetusmateriaalin käyttöä Porolahden koulussa

Heikki Kettunen
Kuvat: Esa Hakkarainen