Suomi 100 -juhlavuonna suomalaiset yliopistot muuttavat yhdessä maailmaa

​Tiedepohjainen ideakilpailu Helsinki Challenge kokoaa suomalaiset yliopistot monialaiseen yhteistyöhön koko maailman hyväksi. Kilpailun semifinaaliin valitut, tutkijoiden luotsaamat tiimit kehittävät kilpailun aikana ratkaisuja yhteistyössä yritysten, järjestötoimijoiden, päättäjien, median ja julkisen sektorin edustajien kanssa. Ideakilpailun palkinto, 375 000 euroa, on tarkoitettu ratkaisun toteuttamiseen, ja se jaetaan marraskuussa 2017.

Globaaleihin haasteisiin vastataan vahvalla tiedeosaamisella

Helsinki Challenge -kilpailuun hakeneet tiimit esittivät omat ratkaisuehdotuksensa YK:n kestävän kehityksen tavoitteista kumpuaviin kilpailuteemoihin. Kilpailuun haki 110 tiimiä, joissa on mukana 340 asiantuntijaa suomalaisista yliopistoista ja yli 160 muuta organisaatiota. Esikarsintavaiheen tuomaristo valitsi kiihdyttämöohjelmaan 20 semifinalistitiimiä kriteereinään tiedepohjaisuus, ratkaisuhakuisuus, vaikuttavuus, uutuus ja luovuus.

–Tuomariston työ oli haastava. Odotamme innolla, miten ratkaisut jatkossa kehittyvät. Kilpailuehdotusten kivijalkana on tutkimus ja vahva tieteellinen osaaminen. Kiihdyttämöprosessin aikana voi syntyä vaikka liiketoimintaa, uusi tieteenala, kaupallistettava idea, yrittäjyyttä tai tieteellinen läpimurto. Suunnan päättää tiimi, muistuttaa tuomariston puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Kiihdyttämö törmäyttää tiedeyhteisön ja yhteiskunnan osaajat

Tiimeissä on mukana yli 150 tutkijaa ja asiantuntijaa suomalaisista yliopistoista, yrityksistä, järjestöistä ja julkisorganisaatioista. Turun yliopistosta semifinalistitiimeissä mukana ovat yliopistotutkija Niina Junttila (Team CoLearning CoPassion), lehtori Jaana Seikkula-Leino (Team EduRemix) ja erikoistutkija Samu Kurki (Team iCombine).

Tiedeyhteisön lisäksi mukana on muun muassa nanoteknologiayritys Canatu, Helsingin kaupunki, Kemianteollisuus ry, Luonnonvarakeskus, Marimekko ja lukuisa joukko muita organisaatiota.

Semifinaalivaiheeseen valitut tiimit osallistuvat tammikuussa käynnistyvään kiihdyttämöohjelmaan. Kiihdyttämössä he kehittävät ratkaisuaan, luovat verkostoja, saavat tukea viestintään ja rakentavat yhteistyömahdollisuuksia.

- Tänä päivänä tutkijoilta edellytetään monialaista yhteistyötä, joka hyödyttää yhteiskuntaa laajasti. Helsinki Challenge toimii alustana aktiiviselle vuorovaikutukselle: tiedeyhteisön ja yhteiskunnan eri toimijoiden yhteistyölle ja dialogille, jonka avulla tutkimuksen vaikuttavuus kasvaa, kertoo Helsinki Challengen projektipäällikkö Ira Leväaho.

Helsinki Challenge toteutetaan suomalaisten yliopistojen yhteistyönä ja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Helsingin yliopiston kanssa kilpailun järjestävät Aalto-yliopisto, Hanken Svenska Handelshögskolan, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Taideyliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi.

Tutustu Helsinki Challenge -semifinalistitiimeihin:

>>  challenge.helsinki.fi

TS