Syöpätutkimukseen kaivataan lisää innovaattoreita
​Päivän kaikkia esityksiä yhdistävänä teemana oli lääketieteellisen tutkimuksen hyöty yhteiskunnan kannalta. Jalkasen esityksessä kuultiin, mitä mahdollisuuksia lääketieteellä on silloin, kun valkosolujen liikenne veren ja eri kudosten välillä harhautuu ja saa aikaan haitallisen soluliikenteen.

Jalkanen on tutkimuksessaan pyrkinyt kehittämään keinoja, joilla kontrolloida elimistön puolustusvastetta ja hillitä syövän tai elimistön vakavien tulehdusten leviämistä.

– Eräs tärkeimmistä saavuttamistamme tuloksista on ollut pääsy VAP-1-molekyylin jäljille. Sen on todettu ilmaantuvan solujen pintaan syövissä ja elimistön vakavissa tulehduksissa. Löytö on parantunut mahdollisuuksia estää esimerkiksi syövän leviämistä salpaamalla VAP-1 sen vasta-aineilla tai inhibiittoreilla, Jalkanen kertoi.

Tulevaisuudessa tehtävää tutkimusta ajatellen Suomessa tarvittaisiin Jalkasen mukaan enemmän innovaattoreita, joilla olisi mahdollisuuksia kehittää tutkimusta. Tällä hetkellä tutkimuksen kehittymisen hidasteina ovat laskussa oleva tutkimusrahoitus ja investoinnit tuotekehitykseen.

Teksti ja kuvat: Krista Kalaja
Julkaistu 10.10.2018 15:35 ,  Päivitetty 10.10.2018 15:57