Turun Tiedepuiston kunnianhimoinen pitkän aikavälin visio julkistettu
​Näkymä Itäharjun alueen uudesta ytimestä, plazalta kohti Kupittaan asemaa. Kuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy.

​Turku rakentaa määrätietoisesti kasvua vastauksena poikkeuksellisen mittavalle positiiviselle rakennemuutokselle. Yliopistokampusten ja Kupittaan alueelle levittäytyvällä Tiedepuistoalueella on merkittävä rooli kasvun tukemisessa paitsi monipuolisena koulutus- ja tutkimuskeskittymänä myös kansainvälisesti merkittävänä osaamisintensiivisen yritystoiminnan keskuksena ja vetovoimaisena asuinympäristönä.

– Turun Tiedepuistolla on mahdollisuus olla globaalisti merkittävä innovaatiokeskittymä, jossa alueen elinkeinoelämä, korkeakoulut sekä elinkeinoyhtiö toimivat ainutlaatuisella tavalla yhteisten päämäärien eteen, toteaa kaupunginjohtaja Minna Arve.

Tiedepuiston tulevaisuuskuvan (Turun Tiedepuiston Masterplan 2050) tavoitteena on luoda suuntaviivat tulevien vuosikymmenten kehitykselle ja visioida millaisena Itäharjun suuntaan laajentunut kokonaisuus näyttäytyy tulevaisuudessa. Tunnin juna liittää Tiedepuiston yhtenäiseksi työssäkäyntialueeksi pääkaupunkiseudun kanssa ja sijainti raiteen äärellä varmistaa nopean junayhteyden täysimääräisen hyödyn.

– Visioidulla kehityksellä luodaan ennen kaikkea valtakunnallista hyötyä siten, että Turku - Helsinki -käytävästä tulee kansainvälisesti entistäkin kiinnostavampi kasvuakseli. Tunnin junayhteys ja Pohjoinen kasvuvyöhyke linkittävät eteläisen Suomen keskukset yhtenäiseksi työmarkkina- ja talousalueeksi, joka tarjoaa kansainvälisestikin houkuttelevia investointikohteita ja sijoittumismahdollisuuksia, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sanoo.

Näkymä Tiedepuistoon Helsingin suunnasta. Kuva Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy.

Pitkän aikavälin visiota toteutetaan laajalla yhteistyöllä

Yhteensä noin 90 hehtaarin kokoinen Itäharjun kolmion alue tarjoaa alustan Tiedepuiston merkittävälle kasvulle. Kokonaisuudessaan alueen arvellaan uudistuvan kuluvan vuosisadan puoliväliin mennessä.

– Jos nykyinen kasvuvauhti jatkuu, alue voi rakentua nopeamminkin. Joka tapauksessa on tärkeää, että meillä on optimaalisella sijainnilla näin merkittävä reservi erittäin vetovoimaista kehittämispotentiaalia, ja mahdollisuuksia rohkeille uusille avauksille, Hintsanen arvioi.

Tulevaisuuskuvaa on rakennettu laajalla yhteistyöllä. Yhteistyöhön ovat osallistuneet Turun kaupungin lisäksi muun muassa alueen yliopistot ja korkeakoulut, Turku Science Park Oy, Turun Teknologiakiinteistöt, Suomen Yliopistokiinteistöt, Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri sekä Turun ylioppilaskyläsäätiö.

– Kaikille avoimien Turku Future Forum -työpajojen kautta alueen tulevaisuuden visiointiin on osallistunut lisäksi suuri joukko alueen yritysten edustajia, opiskelijoita ja eri alojen asiantuntijoita. Myös alueen asukasyhdistysten kanssa on käyty keskusteluja kehityksen suunnasta, kertoo projektipäällikkö Riitta Birkstedt.

Alueen kehitystä tullaan jatkossakin toteuttamaan yhteistyöllä ja monipuolisin kumppanuuksin.


Näkymä Villa Medican edestä kohti Yliopistonmäkeä. Kuva Lunden Architecture Company.

Sijainti, osaaminen ja hyvinvointi vetävät puoleensa

Turun Tiedepuiston alue kasvaa asukasmäärältään jopa 20 000 hengellä, kun uusia asuntoja rakentuu Kupittaan puiston laitaan, Itäharjulle ja ylioppilaskylään. Asukasmäärän voimakas kasvu lisää alueen ympärivuorokautista elävyyttä ja monipuolistaa sen palvelutarjontaa.

– Turun Tiedepuiston sijainti keskustan kupeessa on asumisen kannalta ihanteellinen. Keskustan monipuoliset palvelut ovat helposti saavutettavissa. Laadukkaat pyöräily-yhteydet, toteutettavat pysäköintiratkaisut, polkupyörien ja autojen yhteiskäyttöpalvelut sekä älykäs palveluliikenne sujuvoittavat arjen liikkumista ja vähentävät tarvetta oman auton käyttöön, Hintsanen sanoo.

Hyvinvointia ja kaupunkiympäristön ihmisläheisyyttä tuetaan myös julkisia kaupunkitiloja kehittämällä. Keskeisimpien väylien bulevardisointi selkeyttää alueen sisäistä liikkumista ja lisää ympäristön viihtyisyyttä. Uudet aukiot, promenadit ja puistomaiset kaupunkitilat toimivat monenlaisten kohtaamisten ja omaleimaisen kaupunkikulttuurin alustoina.

Hyvinvointia tukeva ympäristö on vetovoimainen myös yritystoiminnan kannalta. Osaajien houkuttelu nousee tulevaisuudessa entistä keskeisemmäksi haasteeksi, kun kilpailu kaupunkialueiden välillä kiristyy. Tämän hetken näkymien perusteella arvioidaan, että jo vuoteen 2020 mennessä korkeakoulutetun henkilöstön rekrytointitarve Varsinais-Suomen alueella lähes kaksinkertaistuu.

– Vahvat klusterit CleanTurku, ExperienceTurku, HealthTurku, MaritimeTurku, Smart&WiseTurku sekä TechTurku ovat kansainvälisesti merkittäviä osaamiskokonaisuuksia, joissa toimii tunnettuja yrityksiä ja tiede- ja korkeakoulumaailman toimijoita. Nämä myös houkuttelevat osaajia alueelle, visioi Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen.


Näkymä Tiedepuistoon Keskustan suunnasta. Kuva Cederqvist & Jäntti Arkitehdit Oy.

Kehittäminen etenee isoina kokonaisuuksina

Tiedepuiston kehittäminen on täydessä vauhdissa. Terveyskampus täydentyy useilla uusilla sairaaloilla, kun rakenteilla olevien T3:n ja Medisiina D:n lisäksi alueelle nousevat myös TYKSin psykiatrinen sairaala ja Pohjola Sairaala. Vastajulkistetun suunnitelman avulla turvataan terveydenhoidon huippuosaamiskeskittymän laajenemismahdollisuudet myös tulevaisuudessa.

Myös ylioppilaskylässä rakennetaan täyttä vauhtia. Uusia opiskelija-asuntoja on valmistumassa jopa tuhat vuoteen 2022 mennessä. Uusi palloiluhalli sekä Vierailu- ja innovaatiokeskus JOKI avautuvat asiakkaiden käyttöön jo lähiviikkoina.

Yliopistojen kampus tiivistyy ja elävöityy lähivuosina, kun alueelle nousee uusia tiloja opiskelulle, tutkimukselle, start-up -toiminnalle ja asumiselle. Uusi AMK-kampus tuo tuhansia opiskelijoita Kupittaan yrityskeskittymän kylkeen. Myös teknillisen koulutuksen laajempaan keskittymään varaudutaan.

– Tiedepuisto on jo nyt merkittävä start up -keskittymä, mutta voi jatkaa kehitystään kansainväliseksi hubiksi. Esimerkiksi Rolls Roycen autonomisten alusten kansainvälinen tutkimus- ja kehityskeskus toimii Tiedepuistossa yhtenä keskeisenä kehittämisen hubina, Kyynäräinen kertoo.

Itäharjun laajentumisalueen kehittäminen etenee vaiheittain isoina kokonaisuuksina. Ensivaiheessa parannetaan alueen liikenneyhteyksiä ja rakennetaan alueet toisiinsa sitova kansiyhteys Kupittaan ja Itäharjun välille. Hintsasen mukaan toimivan perusinfran lisäksi alueen kehittämisessä painottuvat älykkään ja kestävän kaupungin teknologiat.

Turun Tiedepuiston Masterplania on valmisteltu osana Turun kaupunginvaltuuston vuonna 2016 asettamaa Kampus ja tiedepuisto -kärkihanketta. Yleisölle avoin julkistamistilaisuus järjestetään tänään ICT-Cityn Alpha-auditoriossa klo 18.00 – 19.30. Tilaisuuden livestream löytyy osoitteesta: http://vod.kepit.tv/turku41217.html

HK

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 4.12.2017 14:30 ,  Päivitetty 4.12.2017 14:56

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto