Tutkimus etsii uusia ratkaisuja eturauhassyövän seulontaan
Urologian ylilääkäri Peter Boström on toiveikas erinomaisten tutkimustulosten saattamisesta lääketieteelliseen käytäntöön.

​Eturauhassyöpä on selkeästi yleisin syöpäsairaus suomalaisilla miehillä. Turun yliopistollisen keskussairaalan urologian ylilääkäri, dosentti Peter Boström arvioi Suomessa olevan 45 000 eturauhassyöpäpotilasta.

– Turun yliopisto tekee jatkuvasti sekä akateemista että lääketeollisuuden kanssa tehtävää eturauhassyöpätutkimusta. Kenttä on monitieteinen ja monikansallinen, Boström sanoo.

Keskeisimpiä yliopiston akateemisissa tutkimuksissa ovat kuvantamistutkimukset. Käynnissä olevassa IMPROD-tutkimuksessa tutkitaan esimerkiksi magneettikuvauksen käyttöä eturauhassyövän diagnostiikassa yhdessä muun muassa Tyksin, Turun yliopiston kuvantamiskeskuksen ja PET-keskuksen kanssa.

Magneettikuvaus olisi kustannustehokas vaihtoehto seulonnalle

Eturauhassyöpään ei ole tällä hetkellä hyväksyttyä seulontaohjelmaa, kuten vaikkapa rintasyövälle tai kohdunkaulan syövälle. Yleisessä käytössä on verikokeesta tehtävä PSA-testi, mutta siihen liittyy useita ongelmia.

– Testi on epätarkka. Se antaa vääriä hälytyksiä, jolloin potilas joutuu turhaan epämukavaan ja haastavaan neulanäytteeseen, jossa otetaan neulalla koepala eturauhaskudosta.

IMPROD-tutkimus pyrkii selvittämään, voisiko magneettitutkimusta ja veri- ja kudosnäytteitä käyttää tehokkaammin kartoittamaan potilaiden eturauhassyöpäriskiä. Magneettikuvauksesta on saatu hyvin lupaavia tuloksia seulontamenetelmänä, jolla löydettäisiin se riskiryhmä, jolle neulanäyte on syytä tehdä.

– Magneettitutkimusta on jo tehty hyvin tuloksin kansainvälisesti, mutta magneettikuvauksen käyttöä seulontavaiheessa ei ole juurikaan tutkittu, Boström kertoo.

Turun yliopiston tutkimuksissa tehtävät magneettikuvaukset ovat ainutlaatuisia maailmanluokassa. Magneettikuvauksen yleinen ongelma on paitsi kallis laitteisto, myös sen hankaluus ja pitkä kesto tutkittavalle. Turun yliopiston diagnostisen radiologian professori Hannu Aronen ja tutkijalääkäri Ivan Jambor ovat kehittäneet hyvin nopean, vain noin 15 minuuttia kestävän kuvauksen, johon potilaalle ei myöskään tarvitse laittaa kanyyliä eikä antaa varjoainetta kuvauksen toimimiseksi.

– Heidän kehittämänsä kuvantaminen olisi kustannustehokas vaihtoehto eturauhassyövän seulontaan, mikäli se tehtäisiin laajalle väkijoukolle, Boström sanoo.

Lupaavista tuloksista toivotaan tulevan uutta lääketieteellistä käytäntöä

Lupaavia tuloksia on saatu myös veri- ja kudosnäytteistä, joita biotekniikan professori Kim Petterssonin tutkimusryhmä on työstänyt biokemian laitoksella. Ryhmä on löytänyt tavan ennustaa lisätutkimusten tarvetta myös niistä neulanäytteistä, jotka eivät ole suoraan sellaisesta kohdasta eturauhasta, johon syöpä on levinnyt.

Tällä hetkellä IMPROD-tutkimuksesta on käynnissä toinen vaihe, multi-IMPROD, jossa Turun yliopistossa saadut tulokset validoidaan Turun yliopiston ja Tyksin johdolla. Mukana ovat myös Helsingin ja Tampereen yliopistosairaalat ja Porin keskussairaala. Tähän tutkimusvaiheeseen pyritään rekrytoimaan 400 tutkittavaa.

– Jos tulokset ovat niin hyviä kuin ensimmäinen vaihe antoi ymmärtää, toivomme että löydöksistämme tulisi lääketieteellistä käytäntöä Suomessa ja laajemminkin, Boström kertoo.

>> Väitöstutkimuksessa löydettiin potentiaalisia työkaluja eturauhassyöpädiagnostiikan parantamiseen (Väitös: MSc Saeid Alinezhad, 15.4.2016, molekulaarinen biotekniikka ja diagnostiikka)

Ellinoora Havaste
Kuvat: Hanna Oksanen ja Ellinoora Havaste

Julkaistu 24.5.2016 16:10 ,  Päivitetty 30.5.2016 8:36

Lisää aiheesta

Potilasopas auttaa tekemään hoitopäätöksiä

Peter Boström: Eturauhasen sairaudet (2015, Tammi)

Eturauhassyöpä on haasteellinen sairaus johon liittyy paljon erilaisia hoitovaihtoehtoja. Monia hoitoneuvotteluja pitänyt Peter Boström kirjoitti potilasopaskirjan huomattuaan että potilaiden tarve saada tietoa sairaudesta ja sen hoitovaihtoehdoista on poikkeuksellisen suuri.

– Eturauhassyövässä potilas itse on usein parempi päättämään sopivasta hoitomuodosta kuin lääkäri. Päätökseen liittyvät niin potilaan elämänarvot, seksuaalisuus kuin elämäntapakin. Kirja tarjoaa tietoa omaiselle tai potilaalle ja auttaa hoitopäätöksen tekemisessä, Boström kertoo.

Tyksin ylilääkärinä toimiva Boström on vuonna 2013 palkittu monipuolisena nuorena tutkijana Euroopan urologiliiton palkinnolla.

– Eturauhassyöpä on lisääntyvä ongelma ja herättää usein kysymyksiä. Eturauhasen sairaudet on hyvin kirjoitettu ja tärkeä kirja niin potilaille, omaisille kuin eturauhassyöpään sairastuneiden lapsillekin, sanoo lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Pentti Huovinen.