Uutuuskirja hälventää kummiin kokemuksiin liittyviä ennakkoluuloja

​Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisema antologiateos pohjaa Suomen Akatemian rahoittamaan tutkimusprojektiin Mieli ja toinen, jota koordinoitiin Turun yliopiston Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksiköstä käsin.
 
Kulttuurisen terveystutkimuksen professori Marja-Liisa Honkasalon sekä dosentti Kaarina Kosken toimittaman kirjan aineistona ovat suomalaisten kirjeet, joissa kuvataan erikoisia kokemuksiaan, kuten vainajien kohtaamisia, outoja valoja ja ääniä, ennenäkyjä ja kuolemanrajakokemuksia. Kirjoittajien mukaan tällaiset kokemukset määrittyvät kulttuurissamme kummiksi: ne rikkovat käsitystä todellisuudestamme odotuksiimme sopimattomalla tavalla.

Kummien kokemusten yleisyydestä huolimatta keskustelussa painottuu usein kysymys siitä, onko kokemus totta eikä se, mitä se merkitsee kokijalle itselleen. Vaikeneminen ruokkii mielikuvaa kokemusten poikkeavuudesta.

– Tutkimme ihmisten omia kokemuksia, jotka ovat totta ja todellisia kokijoilleen. Kertomusten avulla voimme tutkia myös taustalla vaikuttavaa kulttuuria, joka luo kokemuksista ja ihmismielestä tiettyjä kulttuurisia käsityksiä, Honkasalo kertoo.

Uutuusteos tarttuu kriittisesti julkisuuden ja tieteen sekä yhteiskunnallisen valtapuheen varjoon jääviin kysymyksiin. Se on väkevä yhteiskunnallinen puheenvuoro kummista kokemuksistaan kertoneiden ihmisten puolesta ja yhdessä heidän kanssaan.

Mielen rajoilla julkaistaan tänään tiistaina 24.8. Helsingin taiteiden yön yhteydessä järjestettävillä Tabufestivaaleilla. Kirjaa voi ostaa tapahtumasta alennettuun hintaan. Turun päivänä 17.9. teoksen kirjoittajat esiintyvät Turun kaupunginkirjaston Studiolla yleisölle avoimessa paneelikeskustelussa. 

Lisätietoa:

Mielen rajoilla -teoksen sisällysluettelo
Mieli ja toinen -tutkimushanke
Tabufestivaali


Tilaa uutiskirje
Seuraa uutisia (RSS)

 

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 24.8.2017 11:10 ,  Päivitetty 28.8.2017 15:12

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto