Vierailuluento: Trumpin presidenttiys heikentää USA:n kansainvälistä mainetta
​Jesús Velasco luennoi perjantaina 15.12. Publicumissa.

​Jesús Velascon luennolla kuultiin yhdysvaltalaisen uuskonservatismin synnystä ja kehityksestä aina 1930-luvun juutalaisintellektuelleista Reaganin ja Bushin hallintoihin sekä lopulta Trumpin valtakauteen. Monien amerikkalaisten uuskonservatiivien mielestä populistinen Trump edustaa republikaanipuolueen rappiota:

– Uuskonservatiivi Robert Kagan on kuvaillut Trumpia Republikaanien Frankensteinin hirviöksi ja William Kristolin mukaan Trumpin virkaanastuminen edustaa Reaganin asettaman poliittisen linjan loppua, Velasco avasi luennolla.

Uuskonservatismin noustua republikaanien aatteelliseksi kodiksi, Yhdysvaltojen ulkopolitiikassa alkoi Velascon mukaan korostua niin sanottu maailmanpoliisin rooli ja demokratian levittäminen keinoja kaihtamatta. Trumpin valtakausi on merkinnyt siirtymää kohti jonkinasteista isolationismia.

– Trumpin ulkopolitiikkaa määrittävät pitkälti sisäpoliittiset seikat. Trumpin hallinto ei tahdo ottaa samanlaista roolia maailmanpolitiikassa kuin aiempien presidenttien hallinnot. Obama oli vielä vapaan maailman johtaja, mutta nyt sellaisena voitaisiin pikemminkin pitää Yhdysvaltojen presidentin sijaan Angela Merkeliä.

Velascon mukaan Trumpin kausi on vähentänyt Yhdysvaltojen nauttimaa arvovaltaa kansainvälisillä areenoilla.

– On selvää, että Trumpin epäpätevyys vaikuttaa tälläkin hetkellä Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan ja heikentää maan kansainvälistä mainetta. Trump nähdään rasistina, ksenofoobikkona, ylimielisenä misogynistinä ja henkilönä, jolta puuttuu valtionhallinnon edellyttämät egalitaariset ideat, Velasco sanoi.

Velasco päätti luentonsa toteamalla, että uuskonservatiivit ja Trumpin hallinto käyvät tälläkin hetkellä kamppailua republikaanipuolueen sisällä.

– Uuskonservatiivit yrittävät vaikuttaa Trumpin harjoittamaan ulkopolitiikkaan. Monet ovat myös yrittäneet vaikuttaa politiikkaan pyrkimällä osallistumaan hallintoon, Velasco totesi.

Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskus järjesti Publicumissa perjantaina 15.12. vierailuluennon, jonka aiheena oli amerikkalainen uuskonservatismi, presidentti Donald Trumpin hallinto sekä Yhdysvaltain ulkopolitiikka. Velascon luennon alusti tutkijatohtori Anna Kronlund. Luentoa saapui kuuntelemaan myös Meksikon suurlähettiläs Ernesto Céspedes Oropeza.

Heikki Kettunen

Julkaistu 18.12.2017 14:00 ,  Päivitetty 18.12.2017 15:07