Yliopisto esitteli kirjamessuilla kirjastoaan ja Kevon tutkimusasemaa

​Tiedemessuosastolla B-hallissa Turun yliopisto nosti Lapin tutkimuslaitos Kevon. Utsjoella sijaitseva Kevo tutkii subarktisen alueen luontoa sekä ihmisen ja luonnon välistä vuorovaikutusta.

Messukeskuksen A-hallissa esittäytyi Turun yliopiston kirjasto. Uusien tilojensa lisäksi kirjasto tarjosi tietoa vapaakappaleoikeudesta ja pienpainatekokoelmasta. Messuosastolla sai tarkastella myös Turun yliopiston ensimmäisen kirjastonhoitaja, kustavilaisen kirjailija Volter Kilven kotikirjastoon.

Lisäksi kirjastotyöntekijät keräsivät kirjastoihin liittyviä muistoja ja kokemuksia, joiden pohjalta laaditaan näyttely yliopiston Feeniks-kirjastoon. Keräys on käynnissä myös netissä 11.10. asti.

>> Kerro kirjastomuistosi.

Kirjasto toi esille vanhat kokoelmat ja uudet tilat

Ari Kasanen ja Elina Wall vastasivat ensimmäisten joukossa kirjastomuistokeräykseen. Lapsuuden aarrekammioksi kirjastoja luonnehtinutta Kasasta huolestuttaa kirjastojen aseman heikkeneminen.

Kirjastohenkilökunnan avustuksella omista kirjastokokemuksistaan kertoivat myös Taivassalon yhtenäiskoulun toisen luokan opiskelijat Sofia ja Peetu.

Turun yliopiston vapaakappaleoikeus oli Hannu Roslakalle entuudestaan tuttu asia. Hän löysi 10 vuoden ajan antikvariaateista etsimänsä lehtimainoksen lopulta yliopiston kirjaston kokoelmista.

Lääketieteen dosentti Matti Keinänen ja poliittisen historian opiskelija Matias Keinänen perehtyivät kirjaston messuosastolla Volter Kilven kotikirjastoon.

Kevon tutkimusasema toi Lapin luonnon lähelle turkulaisia

Biologian opiskelija Katariina Vuorinen ja tutkimusteknikko Tommi Andersson kertoivat tutkimusasema Kevon toiminnasta tiedottaja Jenni Vallan haastattelussa.

Kevon työntekijät esittelivät tutkimustaan kiinnostuneelle messuyleisölle.

Vasaramäen koulussa opiskelevat Konsta ja Nuutti perehtyivät hallamittarin aiheuttamiin tuhoihin pirteällä asenteella.

Lapissa itsekin vierailleelle Tuomas Mikkolalle Lapin luonto ja kulttuuri kulkevat käsi kädessä.

Ympäristöekologiaa opiskelevat Maiju ja Roosa arvostavat Kevon kaltaisia tutkimusasemia biologian kenttäkursseilla. Heidän mukaansa arktisen alueen tutkimus on tärkeää ilmastonmuutoksen vuoksi.

Tiedemessuosastolla vierailleiden kesken arvottiin tuotepalkintoja. Onnetar suosi yliopiston tuotepaketilla Olga Lipastia (Lieto) sekä Tiia Niskasta ja Aamu Roivasta (Turku). Kevon huivin voittivat Else Oinonen (Raisio), Rauli Laaksonen (Halikko), Helena Pennanen (Liminka), Helena Hörkkö (Uusikaupunki), Mikko Oivanen (Kaarina) sekä Olavi Nyfors, Ilkka Vauras, Heli Ylä-Outinen, Sirkka Heikkinen ja Pertti Grönholm (Turku).

Yliopisto osallistui myös ruokamessujen toimintaan

Kirja- ja Tiedemessujen yhteydessä järjestetyillä ruokamessuilla makuihin erikoistunut akatemiatutkija Mari Sandell haastatteli lähiruokablogaajia.

Lähiruokablogaajat kokoontuivat lopulta ryhmäkuvaan.

>> Turun yliopiston ohjelma Kirja- ja Tiedemessuilla kokonaisuudessaan.

Teksti: Ilkka Hemmilä
Kuvat: Hanna Oksanen, Ilkka Hemmilä