Äidin raskaudenaikainen stressi on yhteydessä tulehdusproteiinitasojen muutoksiin
Sytokiinit ovat tulehdusproteiineja, joiden poikkeava toiminta on aiemmin liitetty muun muassa atopian, allergioiden ja astman syntyyn. FinnBrain-tutkijat havaitsivat, että masennusoireisiin liittyi hieman erilainen tulehdusproteiiniprofiili kuin ahdistusoireisiin.

– Tietääksemme ensimmäistä kertaa tutkittiin myös raskauteen erityisesti liittyvän ahdistusoireilun (engl. pregnancy-related anxiety) yhteyttä äidin veren sytokiinipitoisuuksiin. Osa tutkimuksessa esiin nousseista sytokiineista on liitetty juuri allergioihin ja astmaan, joten on mahdollista, että poikkeavaan stressiin liittyisi tulehdusreaktio, joka voisi olla yhteinen nimittäjä äidin stressin ja lapsen terveyden välillä, dosentti Linnea Karlsson sanoo.

Äidin raskaudenaikaisen voimakkaan stressin on todettu olevan yhteydessä lapsen myöhempään terveyteen. Uusien väestötutkimusten mukaan esimerkiksi atopia, astma ja allergiat ovat jonkin verran yleisempiä voimakasta stressiä kokeneiden äitien lapsilla kuin verrokeilla. Sairauksien ja psyykkisen kuormittavuuden välisiä biologisia mekanismeja tutkitaan Turun yliopiston FinnBrain-syntymäkohorttitutkimuksessa, jossa selvitetään ympäristön ja perimän vaikutusta lapsen kehitykseen. Mukana tutkimuksessa on yli 4 000 lapsiperhettä, joita seurataan raskausajasta pitkälle aikuisuuteen.

Tutkimus lisää ymmärrystämme sairauksista, niiden syntymekanismeista ja vaikutuksista elimistöömme, sekä ihmisestä psyykkisfyysisenä kokonaisuutena. Tietoa voidaan soveltaa jatkotutkimuksissa ja tulevaisuudessa toivottavasti myös hoitomenetelmien kehittämisessä.

Tutkimus on julkaistu Archives of Women's Mental Health -lehdessä (Karlsson L, Nousiainen N, Scheinin N M, Maksimow M, Salmi M, Lehto S M, Tolvanen M, Lukkarinen H, Karlsson H. Cytokine profile and maternal depression and anxiety symptoms in mid-pregnancy - the FinnBrain Birth Cohort Study. Archives of Women's Mental Health 2016.)

Teksti: Eija Jossandt, Erja Hyytiäinen
Kuva: Anna Maria Liljestrand

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 22.2.2017 9:10 ,  Päivitetty 22.2.2017 12:27

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto