Alkiokantasolujen geenien luentaa säätelevät mekanismit selviämässä
3D-kuva alkiokantasolun osasta.

​Alkiokantasoluilla on ainutlaatuinen kyky muodostaa kaikki aikuisesta ihmisestä löytyvät solu- ja kudostyypit. Tätä kykyä ohjaavat mekanismit ovat olleet aktiivisen tutkimuksen kohteena, sillä kantasolujen odotetaan olevan tärkeä työkalu tulevaisuuden lääketieteessä.

Lundin ja Lahesmaan työryhmien tutkimustulos on raportoitu arvovaltaisessa Stem Cell Reports -julkaisusarjassa.

– Olemme ensimmäisinä kuvanneet kantasoluissa POLR3G-geenin ohjaaman epäsuoran säätelyn, mikä puolestaan valottaa aiemmin tuntemattomia mekanismeja, joilla ihmisen alkiokantasolut uudistuvat sekä ylläpitävät erilaistumiskykyään. Tulokset viittaavat alkiokantasoluille tärkeisiin uusiin geenien luentaa sääteleviin mekanismeihin, Riikka Lund ja Riitta Lahesmaa kertovat.

Kantasolututkimus on modernin lääketieteen keskeisiä tutkimusalueita. Tämän hetken kantasolututkimuksen tärkeimmät käyttösovellukset liittyvät sairauksien tutkimiseen ja hoitamiseen. Nopeasti etenevän kantasolututkimuksen odotetaan myös tulevaisuudessa mahdollistavan vaurioituneiden kudosten korvaamisen.

Kantasolujen uusiutumista ja erilaistumista ohjaavien mekanismien ymmärtäminen on tärkeää, jotta kantasoluja voidaan tulevaisuudessa hyödyntää tehokkaasti ja turvallisesti lääketieteellisissä sovellutuksissa.

>>Lue tutkimusartikkeli

Teksti: Erja Hyytiäinen
Kuva: UCL-News

 


Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 15.5.2017 12:35 ,  Päivitetty 30.5.2017 15:03

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto