Finland University solmi sopimuksen saudiarabialaisten opettajien täydennyskoulutuksesta
​Finland Universityn toimitusjohtaja Pekka T. Saavalainen ja Saudi-Arabian opetus-ja kulttuuritoimiston kulttuuriattasea Dr. Abdulaziz M. Al-Saleh allekirjoittivat sopimuksen Berliinissä keskiviikkona 15.3.2017.

​Saudi-Arabian opetusministeriö lähettää Suomeen yhteensä 100 peruskoulun opettajaa perehtymään suomalaiseen peruskouluopetukseen ja oppimaan suomalaisista pedagogisista ratkaisuista. Koulutus antaa opettajille valmiuksia uudistaa oman koulunsa käytäntöjä.

Koulutusyhteistyö sai alkunsa, kun Saudi-Arabian opetusministeri Ahmed bin Muhammad Al-Isan vieraili Suomessa, ja konkretisoitui opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen vastavierailulla Saudi-Arabiassa syksyllä 2016. Ministeri Al-Isaa kiinnostaa suomalaisessa koulutuksessa erityisesti aktiivisen opetuksen malli.

Suomeen tulevista 100 opettajasta 50 tulee Finland Universityn jäsenyliopistoihin ja toiset 50 Helsingin yliopistoon. Finland Universityn kautta opettajat sijoittuvat Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistoihin. Perheenjäsenet mukaan lukien Suomeen saapuu nelisensataa saudia. Osa perheenjäsenistäkin osallistuu erilaisiin maksullisiin koulutusohjelmiin, joissa he opiskelevat muun muassa Suomen kulttuuria ja englannin kieltä.

– Tämä on merkittävä jatko Finland Universityn toteuttamille opettajien täydennyskoulutuksille ja vahvistaa jalansijaa Persianlahden alueella. Saudi-Arabia on alueen johtava maa, josta muut ottavat esimerkkiä. Kauppa on myös erinomainen osoitus koulutusviennin tarjoamasta potkusta Suomen talouskasvulle. 100 opettajan mukana tuleville perheille hankitaan palveluita päivähoidosta, peruskoulusta, kulttuurikoulutuksesta ja ajo-opetuksesta, toteaa Finland Universityn toimitusjohtaja Pekka Saavalainen.  

Koulutukseen kuuluu viikon orientaatiojakso, kolmen kuukauden mittainen englannin kielen opetus ja yliopistojen normaalikouluissa toteuttava kolmen kuukauden käytännön jakso.

– Koulutuksen onnistumisen kannalta isoin asia on, miten suomalaista pedagogiikkaa pystytään esittelemään saudi-opettajille niin, että he omaksuvat tiedot ja voivat soveltaa niitä omissa kouluissaan, kertoo sopimusneuvotteluista Finland Universityn ja sen jäsenyliopistojen puolesta vastannut koulutuspäällikkö Ari Koski Turun yliopistosta.

Koski tapasi Suomeen tulevia opettajia helmikuussa Riadissa ja kertoo heidän olleen ottaneen oma-aloitteisesti hyvin selvää suomalaisesta koulujärjestelmästä.

– Moni opettaja ei ollut vieraillut ennen edes Euroopassa, ja pohjoinen Suomi kuulosti ehkä vähän pelottavaltakin, mutta he olivat silti innoissaan tulossa Suomeen ja halusivat välittää oppimiaan opetusmenetelmiä ja -malleja omiin kouluihinsa, Koski sanoo.

Finland University on aloittanut yhdessä Helsingin yliopiston konsortion kanssa neuvottelut Saudi-Arabian opetusministeriön kanssa uudesta, isommasta Suomeen tulevasta opettajaryhmästä. Keskusteluja on käyty 200-300 opettajasta, jotka tulisivat koulutukseen keväällä 2018.

JV
Kuva: Ari Koski

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 16.3.2017 9:15 ,  Päivitetty 16.3.2017 9:24

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto