Haitallisen espanjansiruetanan levinneisyyttä Turussa selvitetään
​Espanjansiruetana on kuoriutuessaan noin senttimetrin pituinen ja kasvaa 7–14 senttimetrin pituiseksi. Suomen yksilöt ovat olleet väritykseltään oranssinpunaruskeita ja kuviottomia.

​Turun kaupungin ympäristöhoito ja Turun yliopiston Biologian laitos selvittävät espanjansiruetanan levinneisyyttä Turun alueella. Yleisöä pyydetään ilmoittamaan lajia koskevista havainnoistaan. Turun yliopiston eläinmuseo auttaa tarvittaessa lajinmäärityksessä.

– Kuluvan kesän aikana espanjansiruetanaa on löytynyt myös Ruissalosta kasvitieteellisen puutarhan kompostialueelta. Puutarha on aloittanut torjuntatoimet lajia vastaan, Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Simo Laine kertoo.

Espanjansiruetanaa tavattiin Suomessa ensimmäisen kerran Ahvenanmaalla 1990-luvun alussa. Tämän jälkeen laji on levittäytynyt voimakkaasti mantereella. Turun alueella espanjansiruetanaa on löytynyt useista paikoista.

– Espanjansiruetanoiden esiintymistä Turussa ei tunneta vielä kunnolla. Tavoitteena on, että tunnetut esiintymät saataisiin tuhotuksi mahdollisimman nopeasti. Espanjansiruetanat leviävät uusiin paikkoihin esimerkiksi maamassojen, puutarhajätteen ja taimien multapaakkujen mukana, kertoo Liisa Vainio Turun kaupungin ympäristönsuojelusta.

Espanjansiruetana on usein helppo tunnistaa oranssinpunaisesta yleisvärityksestä. Suurimmat yksilöt voivat kasvaa jopa 14 senttimetriä pitkiksi. Laji on Suomessa nopeasti levittäytyvä ja erityisen haitallinen vieraslaji, jolle kelpaavat ravinnoksi esimerkiksi puutarha- ja viljelyskasvit sekä kuolleet eläimet.

Kun espanjansiruetanan kohtaa, se pitäisi aina hävittää. Etanan voi tappaa katkaisemalla tai tiputtamalla kiehuvaan veteen. Hävittäminen tulee tehdä mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Kuolleet etanat on syytä laittaa pussissa suljettuun jäteastiaan tai haudata maahan, jotta ne eivät jää ravinnoksi lajitovereille.

>> Ilmoita havaintosi espanjansiruetanasta

>> Turun yliopiston eläinmuseo

Harmiton ukkoetana on myös kookas ja yleisväritykseltään tumma, joten sitä ei pidä sekoittaa espanjansiruetanaan.

Vasemmalla espanjansiruetanan vaalea alapinta, oikealla harmittoman ukkoetanan tumma-reunainen alapinta.

JV
Kuvat: Liisa Vainio