Hyvä fyysinen kunto voi vähentää maksan rasvoittumisen riskiä

​Valtakunnallisessa Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimuksessa (LASERI) tutkittiin 463 suomalaisen fyysinen kunto polkupyöräergometrialla sekä maksan rasvoittumista ultraäänellä. Tutkittavat olivat iältään 30–47-vuotiaita.

– Tutkimuksen perusteella saatiin selville, että fyysinen kunto on käänteisesti yhteydessä rasvamaksan riskiin – riippumatta fyysisestä aktiivisuudesta, tupakoinnista, alkoholin käytöstä, seerumin rasva-arvoista, insuliinista, verensokerista tai C-reaktiivisesta proteiinista. Mikä tärkeää, sama yhteys nähdään myös ylipainoisilla, tutkija Kristiina Pälve Turun yliopiston sydäntutkimuskeskuksesta kertoo.

Tutkimustuloksella on tärkeä kansanterveydellinen merkitys: riippumatta painosta kohtuullisen kunnon saavuttaminen voi suojella rasvamaksalta. Rasvamaksa on merkittävä ja kasvava uhka kansanterveydelle. Se on yhteydessä useisiin aineenvaihdunnallisiin häiriöihin, lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautiriskiin sekä tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Tutkimusartikkeli julkaistiin huhtikuussa Medicine & Science in Sports & Exercise -tiedelehdessä:

Pälve KS, Pahkala K, Suomela E, Aatola H, Hulkkonen J, Juonala M, Lehtimäki T, Rönnemaa T, Viikari JS, Kähönen M, Hutri-Kähönen N, Telama R, Tammelin T, Raitakari OT.: Cardiorespiratory Fitness and Risk of Fatty Liver. The Young Finns Study. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2017 Apr 11. doi: 10.1249/MSS.0000000000001288. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28398943

>> LASERI-tutkimuksen kotisivu

JM