Ihon pigmentaatiota säätelevällä geenillä yllättävä rooli kolesterolin aineenvaihdunnassa

​Melanokortiini 1 (MC1) -reseptori ohjaa melaniinin tuotantoa ihossa ja vaikuttaa siten keskeisellä tavalla ihon ja hiustenvärin määräytymiseen.

Tutkijat havaitsivat, että niin ihmisen kuin hiiren valtimoplakeista löytyy MC1-reseptoria ja se paikantuu makrofagi-soluihin, joilla on merkittävä rooli valtimonkovettumataudin kehittymisessä. Valtimoplakeissa MC1-reseptorin määrä korreloi kolesterolin kulkeutumista säätelevien geenien kanssa.

– Löydön innoittamana testasimme soluviljelyolosuhteissa, miten makrofagit-solut reagoivat, kun aktivoimme tai hiljennämme MC1-reseptorin. Tässä suurena apuna olivat Arizonan yliopiston tutkijat, jotka ovat jo useamman vuosikymmenen aikana kehittäneet täsmälääkkeitä reseptoriin sekä melanokortiinien koko reseptoriperheeseen, kertoo tutkimushanketta vetänyt tutkijatohtori Petteri Rinne.

MC1-reseptorin aktivoiminen vähensi kolesterolin kerääntymistä makrofagi-soluihin. Tämä tapahtui kahden eri mekanismin välittämänä. Aktivoitunut MC1-reseptori esti kolesterolin kulkeutumista solun sisään ja toisaalta voimisti soluihin jo kerääntyneen kolesterolin takaisinkuljetusta. Vastaavasti MC1-reseptorin hiljentäminen altisti makrofagit kolesterolin haitallisille vaikutuksille ja eritoten heikensi solujen kykyä hankkiutua ylimääräisestä kolesterolista eroon.

Makrofagi-solut ohjaavat kolesterolin ulos valtimoplakeista

Makrofagien kyvyllä käsitellä kolesterolia on keskeinen merkitys valtimonkovettumataudissa. Kohonnut veren kolesteroli ja erityisesti paha LDL-kolesteroli kerääntyvät herkästi valtimoiden seinämiin. Siellä LDL-kolesteroli muokkautuu kemiallisesti muun muassa hapettuneeseen muotoon, mikä synnyttää tulehdusreaktion ja houkuttelee paikalle valkosoluja.

– Makrofagit, jotka ovat peräisin näistä valkosoluista, osallistuvat etunenässä siivoustalkoisiin ja keräävät sisäänsä hapettuneen LDL-kolesterolin. Valitettavasti makrofagit ovat taipuvaisia ylensyömiseen ja eivätkä osaa kontrolloida solun sisälle kerääntyvän kolesterolin määrää. Tämä muuntaa ne niin kutsutuiksi vaahtosoluiksi ja ajaa ne lopulta kohti omaa kuolemaansa, Rinne kertoo.

– Makrofagien hyödyntämä kolesterolin takaisinkuljetus on avainasemassa kolesterolitasapainon säätelyssä. Se on ainoa tapa, jolla makrofageihin ja valtimoiden seinämiin kerääntynyttä kolesterolikuormaa voidaan purkaa, Rinne lisää.

Kolesterolin takaisinkuljetukseen osallistuvat veren HDL-hiukkaset, jotka kuljettavat makrofagien luovuttaman kolesterolin edelleen maksaan, jossa se hajotetaan ja eritetään pois elimistöstä.

– Havaitsimme, että MC1-reseptoria aktivoimalla makrofagit säilyttävät tärkeän kykynsä käsitellä kolesterolia, mikä toimii suojaavana mekanismina valtimonkovettumataudissa, Rinne sanoo.

Valtimonkovettumataudin eläinmallissa MC1-reseptoriin kohdennettu lääkehoito alensi veren kolesterolitasoa sekä edisti valtimoterveyttä.

– Osuimme tutkimuksella hyvin mielenkiintoiseen kultasuoneen, jolla saattaa olla lääkekehityspotentiaalia tulevaisuudessa, iloitsee Rinne.

>> Tutkimustulos julkaistiin arvostetussa Circulation -lehdessä

JV