Jatko-opiskelija löysi tieteelle uuden varaanilajin Papua-Uudesta-Guineasta

​Turun yliopiston eläinmuseon jatko-opiskelija Valter Weijola löysi uuden varaanilajin selvittäessään Papua-Uuden-Guinean saarien lajistoa osana väitöskirjatyötään, joka käsittelee Tyynenmeren alueen eliömaantiedettä.

Weijola löysi tieteelle uuden varaaniliskon Papua-Uuteen-Guineaan kuuluvalta Mussaun saarelta.

– Papua-Uuden-Guinean alueelta löytyi tieteelle tuntematon varaanilaji edellisen kerran yli kaksikymmentä vuotta sitten. Nyt löytynyt laji on kotoperäinen Mussaun saarelle, jonka ekosysteemiä se hallitsee huippupedon asemassa. Tyynenmeren saarilla elää vain vähän nisäkäspetoja, joten muita eläimiä saalistavat, raatoja syövät, suurikokoiset ja älykkäät varaaniliskot ovat nousseet niissä ravintoketjun huipulle, Weijola kertoo.

Uusi laji, joka voi kasvaa reilusti yli metrin pituiseksi, sai nimekseen Varanus semotus. Lajinimi viittaa liskon tuliperäisen kotisaaren kaukaiseen sijaintiin.

Tutkimuksessa mukana olleiden Stephen Donnellan (South-Australian Museum) ja Christer Lindqvistin (Åbo Akademi) tekemien DNA-tutkimusten mukaan Varanus semotus on elänyt eristyksissä saarellaan noin 1-2 miljoonaa vuotta.

Uusi laji kuvattiin tieteelle ja nimettiin kansainvälisen tutkimusryhmän yhteistyönä eläintieteellisessä ZooKeys-julkaisusarjassa.

Tyynenmeren saarilla elää mielenkiintoinen ja monimuotoinen eliölajisto niiden kaukaisen sijainnin ansiosta. Monet alueen lajeista esiintyvät vain yhdellä saarella tai saariryhmällä, mikä tekee alueesta ainutlaatuisen luonnon monimuotoisuuden kannalta.

>> ZooKeys-julkaisun artikkeli

JV
Kuva: Valter Weijola

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 26.2.2016 14:00 ,  Päivitetty 26.2.2016 14:10

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto