Kasvibiologian kansainväliset huippututkijat kokoontuvat Turussa järjestettävään kongressiin

​ICAR-kongressi (International Conference on Arabidopsis Research) järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Pohjois-Euroopassa. Turun, Helsingin ja Oulun yliopistojen järjestämän tapahtuman kansainväliset vieraat pääsevät korkeatasoisen tieteellisen ohjelman lisäksi kokemaan yöttömän yön ja Turun saariston kauneuden.

Kongressin teemana on lituruoho (Arabidopsis thaliana), joka on pieni tienvarsilla viihtyvä rikkaruoho. Lituruohosta ei ole hyötyä esimerkiksi maatalouden kannalta, mutta sillä on keskeinen rooli kasvibiologian tutkimuksessa.

– Vaikka lituruoho itsessään onkin taloudellisesti arvoton kasvilaji, sen pienehköä genomia sekä tietokantoihin kaikkien saataville järjestettyjä genomisia työkaluja hyödyntäen tutkijat ovat pystyneet selvittämään perustavanlaatuisia kasvien kasvuun, kehitykseen ja stressinsietokykyyn liittyviä mekanismeja. Lituruoholla tehty tutkimus on siten huomattavasti edesauttanut taloudellisesti arvokkaiden puu- ja viljelylajien tuotantotehokkuuden parantamiseen tähtäävää tutkimusta, sanoo Turun yliopiston biokemian laitoksen yliopistonlehtori Saijaliisa Kangasjärvi, joka on ollut mukana kongressin järjestelyissä.

Kongressin yhteydessä järjestetään keskiviikkona 27.6. klo 17–18 yleisöluento, joka avaa yleisölle kongressin sisältöä. Helsingin yliopiston professori Jaakko Kangasjärven luennon otsikko on ”Miksi pieni lituruoho (Arabidopsis) on niin tärkeä kasvitutkimukselle?”. Luento pidetään Radisson Blu Marina Palacessa, 2. kerros, kokoustila Lähde.

Turun kaupunki on avustanut tapahtuman suunnittelussa ja markkinoinnissa.


Lituruohoa hyödynnetään muun muassa tutkimuksessa, joka pyrkii parantamaan puu- ja viljelylajien tuotantotehokkuutta.

Lue lisää

>> Suuri kasvibiologian alan kongressi Logomossa

JV
Kuvat: Logomo ja Moona Rahikainen

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 18.6.2018 10:00 ,  Päivitetty 19.6.2018 11:27

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto