Kerro, millaista ruokaa haluat syödä

​Virtuaalinen innovaatiotori toimii kuluttajien ja yritysten kohtauspaikkana, jossa yritys ottaa kuluttajia mukaan tuotekehityksensä ideointiin tai esimerkiksi kysyy kuluttajien näkemystä sopivasta pakkausratkaisusta ja tuotteen ilmeestä.

– Yrityksille kuluttajien näkemykset ovat tärkeitä tuottaakseen juuri oikeanlaisia tuotteita asiakkailleen ja erottuakseen kilpailijoista. Kuluttajien kuuntelu tuotekehitysvaiheessa minimoi kehitettävien tuotteiden virheitä ja siten yhteistyössä kuluttajan kanssa kehitetyille tuotteille on aitoa kysyntää asiakaskentässä, projektikoordinaattori Pauliina Ojansivu Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta sanoo.

Virtuaalisen ideatorin takana on Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen ruokaketjun kehitys- ja yhteistyöhanke, Innotori. Hankkeen tavoitteina ovat alueiden pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukyvyn parantuminen, yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen sekä aktivoida uusien tuote- ja palvelukonseptien syntyä ruokaketjussa.

– Ideatorin luojat ovat lounaissuomalaisia, mutta vastaajiksi ja toimintojen käyttäjiksi toivotaan kuluttajia joka puolelta Suomea, Ojansivu sanoo.

Lounais-Suomi on Suomen ruoka-aitta. Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella on useita ruokaketjun kärkiyrityksiä ja vahvaa elintarviketutkimusosaamista. Alueella tuotetaan mm. viljaa ja vihanneksia. Noin viidesosa Suomen avomaaviljelmistä ja kasvihuoneyrityksistä sijaitsee Varsinais-Suomessa ja munivia kanoja on yli 2 miljoonaa eli yli 60 prosenttia Suomen kanoista. Alue on myös merkittävä kalanviljelyalue.

Teollisuuden jalostamista vihanneksista ¾ ja lähes kaikki kotimaiset herkkusienet tuotetaan Satakunnassa ja alueella on vahvaa lihantuotantoa. Kokonaisuudessaan elintarvikeyrityksiä Lounais-Suomen alueella on reilut 500, joista yli 90 prosenttia on mikro- tai pk-yrityksiä.

Hankkeen rahoitus tulee Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskuksien kautta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta ja on käynnissä vuoden 2018 loppuun asti.

>> Käy vastaamassa Innotorilla

Erja Hyytiäinen