Lapsuuden alhainen sosioekonominen asema lisää sairastumisriskiä metaboliseen oireyhtymään aikuisena

​Metabolinen oireyhtymä on sydänsairauksien riskien kasautuma, jota sairastaa neljännes hyvinvointivaltioiden aikuisväestöstä. Metaboliseen oireyhtymään liittyvät ylipaino, koholla oleva verensokeri, korkea verenpaine, rasva-aineenvaihdunnan häiriö ja insuliiniresistenssi. Oireyhtymä lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Aikaisemmat tutkimukset aikuisilla ovat osoittaneet, että sosioekonominen asema on yhteydessä metaboliseen oireyhtymään. Lapsuusiän sosioekonomisen aseman vaikutusta metaboliseen oireyhtymään ei kuitenkaan ole aikaisemmin tutkittu laajalla pitkittäisellä aineistolla.

Tutkimus on osa Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoimaa, valtakunnallista Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimusta (Young Finns Study).

Tutkimuksessa seurattiin 27-31 vuoden ajan yhteensä 2 250 henkilöä, jotka tutkimuksen alkaessa olivat 3-18 vuotiaita. Sosioekonominen asema lapsuudessa mitattiin vanhempien tuloina ja sen yhteyttä tutkittiin metabolisen oireyhtymän ja sen komponenttien sekä heikentyneen paastosokerin (IFG) ja tyypin 2 diabeteksen esiintyvyyteen aikuisiässä.

– Alhaisempi sosioekonominen asema lapsuudessa ennusti suurempaa riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään aikuisiässä. Yhteys säilyi vaikka huomioitiin henkilön oma sosioekonominen asema aikuisuudessa, tohtorikoulutettava Elina Puolakka sanoo.

– Tutkimustulos tukee vahvasti käsitystä siitä, että vanhempien sosioekonomiseen asemaan liittyvät erot luovat jo lapsuudesta lähtien pohjaa aikuisiässä ilmeneville väestöryhmien välisille terveyseroille, akatemiaprofessori Olli Raitakari toteaa.

Tutkimus julkaistaan arvostetussa Diabetes Care -lehdessä. Artikkelin pre print -versio on julkaistu lehden verkkosivuilla.

>> Young Finns Study

TK
Kuva: Young Finns Study

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 28.10.2016 13:25 ,  Päivitetty 28.10.2016 14:12

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto