Lisätty todellisuus herättää näkymättömän henkiin

​Kaksivuotisessa MIRACLE-tutkimushankkeessa (Mixed Reality Applications for Culture and Learning Experiences) on tutkittu lisätyn todellisuuden (AR) ja virtuaalitodellisuuden (VR) soveltamista kulttuurimatkailuun ja oppimiseen.

Tutkijat ovat tarkastelleet erityisesti sovellusten kustannustehokasta tuotantoa, jossa eri alojen osaajat toimivat yhteistyössä. Tavoitteena on mahdollistaa myös pienemmille toimijoille uusien elämysten tarjoaminen, kun kilpailu ihmisten ajasta ja huomiosta kovenee.

– Hankkeen yhteydessä on muun muassa toteutettu Turun tuomiokirkossa toimiva sovellus, joka vie vierailijan 1500-luvulle, tutustuttaa hänet Mikael Agricolaan ja hänen aikalaisiinsa, sekä näyttää miten luterilainen reformaatio vaikutti ihmisten elämään Turussa. Sovelluksen tekemiseen on osallistunut monien eri alojen taitajia, ja se tarjoaa nyt elämyksiä tuomiokirkossa käyville turisteille ja koululaisille, kertoo MIRACLE-hankkeen vastuullinen johtaja, erikoistutkija Teijo Lehtonen Turun yliopiston Tulevaisuuden teknologioiden laitoksesta.

– Uuden teknologian avulla näkymättömän voi tehdä havaittavaksi. Tällöin vaikea, abstrakti aihe muuttuu konkreettiseksi. Se edistää ymmärtämistä ja oppimista, toteaa tiedekeskuspedagogiikan tutkimusjohtaja, professori Hannu Salmi Helsingin yliopistosta.

– Digitalisuuden ja todellisen yhdistelmä soveltuu uusimman tutkimuksen mukaan erityisesti koulussa muutoin heikommin menestyville oppilaille. He kurovat umpeen osaamiskuilua muihin nähden ainakin luonnontieteiden opetuksessa. Toisaalta myös koulussa hyvin menestyvät oppilaat saavat lisähaastetta ja laatua oppimiseensa, Salmi jatkaa.

Helsingissä järjestettävässä seminaarissa esitellään useita MIRACLE-tutkimushankkeen yhteydessä toteutettuja pilottisovelluksia, joista osa on myös tilaisuuteen osallistujien itse kokeiltavissa. Seminaari pidetään Helsingin yliopiston Aurora-rakennuksessa (Siltavuorenpenger 10) keskiviikkona 5.4.2017 klo 13.00–15.30. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta osallistuminen vaatii ilmoittautumisen 2.4. mennessä osoitteessa www.utu.fi/miracle-seminaari.

Tilaisuudessa esitellään useita pilottisovelluksia, joissa lisättyä todellisuutta ja virtuaalitodellisuutta on sovellettu erilaisiin kohteisiin. Seminaarissa esitellään myös tutkimustuloksista ja kokemuksista koottu käsikirja. Sen tarkoituksena on opastaa museoita ja muita kulttuuritoimijoita, jotka haluavat virtuaalisia elämyksiä rikastuttamaan ohjelmaansa. Käsikirja toimii myös tukena sovellusten tuotantohankkeissa.

MIRACLE-hankkeessa on tehty tutkimusta Turun yliopiston, Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston ja VTT:n tutkijavoimin. Päärahoittajana on ollut Tekes, ja lisäksi hankkeeseen on osallistunut 19 yritystä ja julkista yksikköä.

JV
Kuva: Futuristic History -hanke

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 30.3.2017 9:25 ,  Päivitetty 30.3.2017 9:55

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto