Namibia ostaa opettajankoulutuspaketin Turun yliopiston Rauman yksiköstä
​Nyt solmittu sopimus on ensimmäinen Finland Universityn koulutusvientiprojekti, jossa toteutetaan kokonainen kandidaattitason tutkintokoulutus. Koulutuksen ostaa Namibian valtiollinen Namibia Students Financial Assistance Fund (NSFAF).

– NSFAF ostaa suomalaista opettajankoulutusta kehittääkseen edelleen oman maansa opettajankoulutuksen tasoa. Tämä on myös osoitus suomalaisen opettajankoulutuksen korkeasta laadusta, koulutusjohtaja Päivi Granö Turun yliopistosta kertoo.

Koulutus perustuu suomalaiseen opettajankoulutusjärjestelmään, mutta se on räätälöity namibialaisiin tarpeisiin.

– Namibiassa opettajankoulutus on kandidaattitasoista. Suomessa opettajankoulutus on maisteritasoista, eli tämä koulutus ei anna heille pätevyyttä toimia opettajana Suomessa, koordinaattori Anna Alasuutari kertoo.

Koulutuksesta kaksi ensimmäistä vuotta järjestetään Raumalla, työharjoittelujaksoja sekä etäopintoja sisältävä kolmas vuosi Namibiassa. Koulutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä niin Namibian pään partnerin, NSFAFin, kuin myös kotimaisten yhteistyökumppanien, kuten Rauman kaupungin, kanssa.

Turun yliopisto on aiemmin myynyt koulutusvientinä lyhytkestoisempia täydennyskoulutuskokonaisuuksia. Namibialaisopettajien koulutus on myös kansallisella tasolla ensimmäisiä kanditason tutkinnon tuottavia koulutusvientiprojekteja. Finland University on aiemmin myynyt myös maisteritasoisen koulutusvientiprojektin, jonka toteuttajana on Tampereen yliopisto.

– Uusi koulutus lisää kokemustamme kansainvälisestä toiminnasta ja on pohja koulutusvientitoiminnan kehittämiselle edelleen. Se antaa myös meidän asiantuntijoillemme mahdollisuuden ammatilliseen kehittymiseen, Alasuutari kertoo.

Koulutusvienti avaa uusia mahdollisuuksia laajentaa myös raumalaisen opettajankoulutuksen kansainvälisyyteen ja monikulttuurisuuteen liittyvää koulutusta.

Sopimuksen syntymistä ovat tukeneet vahvasti sekä Suomen Namibian että Namibian Suomen suurlähetystöt.

Finland University on Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yliopistojen yhteinen, vuonna 2013 perustettu ja vuonna 2014 toimintansa aloittanut koulutusvientiorganisaatio.

Teksti: Erja Hyytiäinen
Kuva: Hanna Oksanen