Promootiossa juhlittiin nuoria tohtoreita ja kunniatohtoreita

​Turun yliopiston promootioperinne nojaa lähes 800 vuotta vanhaan akateemiseen juhlatraditioon. Turun akatemian ensimmäistä promootiota vietettiin vuonna 1643, jolloin vihittiin maistereita. Ensimmäinen tohtoripromootio Turussa järjestettiin vuonna 1781.

Nykyään tohtoripromootio on tärkein yliopistollinen juhla, joka paitsi vaalii pitkää perinnettä, on tohtoreille mieleenpainuvan arvokas ja hauska tilaisuus. Promootiossa tohtorit pääsevät avaamaan akateemisia perinteitä myös perheenjäsenilleen.

Kolmipäiväinen promootio alkoi miekanhiojaisilla yliopiston päärakennuksessa torstaina 28.5. Hiojaisissa nuoret tohtorit ja kunniatohtorit kokoontuvat yhteiseen juhlaan vihkiäisiä edeltävänä iltana ja hiovat älyä symboloivat miekkansa kuohuviinillä kostutetuilla tahkoilla.

Oikeustieteen kunniatohtori, korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo hioi miekkansa oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Jukka Mähösen avustuksella.

Lääketieteellisen tiedekunnan kunniatohtori Makoto Komiyama ja yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan kunniatohtori Ole Waever miekanhiojaisissa.

Tohtorit vihittiin perjantaina 29.5. promootioaktissa, joka järjestettiin Turun konserttitalolla. Tilaisuudessa promovoitiin tiedekunnittain 12 kunniatohtoria ja 110 nuorta tohtoria. Tilaisuudessa kuultiin filosofisten tiedekuntien promoottorin puhe, jonka jälkeen kunniatohtorit ja promovendit saivat kukin vuorollaan arvonsa merkit: hatun, miekan ja diplomin.

Filosofisten tiedekuntien promoottori, mediatutkimuksen professori Jukka Sihvonen promovoi FT Päivi Kuosmasen perjantain promootioaktissa.

Vihityt tohtorit siirtyivät konserttitalolta juhlajumalanpalvelukseen Turun tuomiokirkkoon akateemisessa kulkueessa pitkin Aninkaistenkatua.

Promootiopäivällinen nautittiin Turun linnassa. Perinteiden mukaan päivällisellä kuultiin ruokailun lomassa muun muassa puhe yliopistolle ja tieteelle, promoottoreille, kunniatohtoreille ja nuorille tohtoreille sekä näiden vastaukset.

Promootiopäivällisen jälkeen tohtorit seuralaisineen siirtyivät tanssiaisiin VPK:n talolle. Promovendit harjoittelivat poloneesia ja muita tansseja harjoituksissa pitkin kevättä.

Promootiojuhlallisuudet päätti purjehdus Naantaliin.

>> Katso videokooste vuoden 2015 promootiosta

TS