Raumalla 120 vuotta opettajankoulutusta
​Opettajankoulutuslaitoksen oman kasvatin Tarmo Thorströmin luoma valoteos heijastuu kahdelle seinälle. Toista koristaa pitsimäinen tuulimylly, toista juhlavuoden luku.

​Rauman seminaarin ja opettajankoulutus-laitoksen vaiheita

1896 Rauman seminaari perustetaan ja sen toiminta alkaa

1898–1899 valmistuvat ensimmäiset rakennukset Myllymäelle

1921 seminaari keskikoulupohjaiseksi mies- ja naisseminaariksi

1926 naisopettajien koulutus lopetetaan

1941–1944 seminaarin rakennukset ovat pääasiassa sotasairaalana ja saksalaisten käytössä

1945–1953 Itä-Suomen seminaari toimii Rauman seminaarin yhteydessä

1955 valmistuvat seminaarin ja harjoituskoulun lisärakennukset

1969 miesten rinnalla ryhdytään kouluttamaan myös naisopettajia

1974 Rauman opettajankoulutus liitetään osaksi juuri perustettua Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekuntaa

​Opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksikön johtajan Jaana Lepistön seinää koristava taulu on pala suomalaisen opettajankoulutuksen historiaa.

Historia ei kuitenkaan vangitse raumalaista opettajankoulutusta vaan se raivaa yhä tietään maan opettajankoulutuksen kärkijoukoissa. Esimerkkinä siitä käy historiasta kumpuava, mutta koko ajan uudistuva teknisen käsityön opettaminen.

– Vuoteen 2005 saakka Rauma oli ainoa opettajankoulutuslaitos, jossa saattoi opiskella teknisen työn opettajaksi. Vuonna 2005 oppiaine muuttui käsityön aineenopettajan koulutukseksi, ja siitä lähtien opiskelijamme ovat opiskelleet käsityön aineenopettajiksi, jotka hallitsevat sekä teknisen- että tekstiilityön sisältöjen opetuksen. Tällaista monimateriaalista käsityön opetusta ei muualla ole, Lepistö kertoo.

Opetuksen rinnalla Raumalla on vahvaa tutkimusta, joka nojaa koulutuksen vahvuuksiin. Yksikössä  tutkitaan muun muassa käsityökasvatusta sekä pientenlasten pedagogiikan ja kasvun tutkimusta, onhan Raumalla Turun yksiköstä poiketen tarjolla luokanopettajan ja käsityön aineenopettajan koulutuksen rinnalla mahdollisuus opiskella myös lastentarhanopettajaksi. Yksi opetus- ja tutkimusalue on yrittäjyyskasvatus, joka on nostettu koko yliopiston keskeiseksi tavoitteeksi.

– Meillä on myös designtutkimusta, johon liittyy suunnittelua ja kehittämistä. Esimerkiksi viime vuonna opiskelijamme kehittivät helsinkiläisen koulun tarpeisiin autististen lasten oppimista ja koulun arkipäivää tukevia apuvälineitä, Lepistö sanoo.

Uusimpana myyntituote Bachelor of Arts

Opettajankoulutuslaitos tekee tiivistä yhteistyötä Rauman kaupungin kanssa, ja reilun 900 opiskelijan yksikkö on tärkeä erityisesti Rauman, mutta myös koko Satakunnan vireydelle. Yksi esimerkki on Bachelor of Arts -koulutus, jonka opettajankoulutuslaitos ja Rauman kaupunki rakensivat yhdessä, ja jota Finland University myy nyt maailmalla.
– Saimme opetussuunnitelman hyväksyttyä aivan joulun alla ja koulutuksen osalta paketti on valmis. Tarjoamme kokoanispaketin, joka sisältää kaiken koulutuksesta majoitukseen ja koulutusvienti onkin nyt esitellyt sitä muun muassa
indonesialaisille, omanilaisille, thaimaalaisille, kiinalaisille sekä Etelä-Amerikkaan, Lepistö sanoo.

Tulijat saavat heti seminaarinmäellä muistutuksen opetuksen pitkästä historiasta. Menneestä kertovat myös rakennukset. Seminaarinmäellä seisova päärakennus ja kirjasto on rakennettu 1898–1899. Kokonaisuuden täydentää uusi Teknika, jonka katon alle sijoittuvat nykyisin kaikkien perusopetuksessa opetettavien aineiden opetus.

Mäen rinteeltä löytyy myös puutarha, nykyisin ainoa seminaaripuutarha Suomessa.

– Entisaikaan kaikissa seminaareissa oli puutarha ja oppilailla oli siellä omat palstansa, jossa kasvattivat ruokaa itselleen sekä koulun käyttöön. Oppilaiden hoitamat palstat arvosteltiin kaksi kertaa vuodessa. Muissa opettajankoulutusyksiköissä ei opetuspuutarhoja enää ole, mutta meillä se on edelleen aktiivisessa käytössä. Naapurissamme olevan normaalikoulun oppilaat viljelevät siellä kasveja, joista osa käytetään kotitaloustunneilla, Lepistö kertoo.

12 kuukautta 120-vuotisjuhlaa

Perustamisasiakirja on päivätty 29.4.1896 ja tuota päivää opiskelijajärjestö Opekas juhlii vuosittain. Tänä vuonna juhlia on ripoteltu pitkin vuotta.
– Kun on 120 vuotta ja vuodessa kuukausia 12 niin joka kuukausi juhlitaan. Osa tapahtumista on vain tänä juhlavuotena toteutettavia, osa on vuotuisia, joissa on tällä kertaa erityisesti kiinnitetty huomiota siihen, miten Rauman opettajankoulutus pääsisi esille, Lepistö sanoo.

Juhlavuosi käynnistyi paljastamalla opinahjon oman kasvatin, taiteilija Tarmo Thorströmin luoma valoteos, joka näyttäytyy Seminaarinmäellä pimeän kauden aikaan iltaisin.

Juhlavuosi huipentuu 14.10. vietettävään juhlaan, jossa päiväjuhlan puhujaksi on lupautunut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja iltajuhlan pääpuhujaksi yliopiston rehtori Kalervo Väänänen.

Teksti: Erja Hyytiäinen
Kuvat: Esa Hakkarainen