Runsas kalan määrä äidin ruokavaliossa voi vahvistaa vauvan aivojen kehitystä

​Pitkäketjuiset monityydyttymättömät rasvahapot edistävät näkökyvyn ja erityisesti verkkokalvon kannalta keskeisten hermosolujen muotoutumista. Ne ovat olennaisia myös hermosolujen välisessä viestinvaihdossa tärkeiden synapsien muodostumisessa.

– Sikiöt ja pikkulapset saavat näitä aivojen kehityksen kannalta arvokkaita rasvahappoja pääasiallisesti äidin raskauden- ja imetyksenaikaisesta ruokavaliosta. Lapsen aivot kehittyvät eniten ensimmäisten elinvuosien aikana, joten varhainen rasvahappojen saanti on tärkeää, kertoo dosentti Kirsi Laitinen Turun yliopiston biolääketieteen laitokselta.

Tutkimusryhmä tarkasteli rasvahappojen lähteiden määrää laajemmasta tutkimuksesta valikoidun 56 äidin ruokavaliossa. Äitien raskauden aikana pitämien säännöllisten ruokapäiväkirjojen analysoinnin lisäksi tutkijat mittasivat rasvahappojen määrän äitien veren seerumissa. Lasten seerumin rasvahappopitoisuus mitattiin kuukauden iässä.
 
– Tutkimuksessa huomioitiin useita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, kuten äitien verenpaine, verensokeritaso sekä painonvaihtelut ennen raskautta ja sen aikana. Lisäksi huomioitiin äidin mahdollinen tupakointi ja raskausdiabeteksen kehittyminen, professori Erika Isolauri Turun yliopiston kliiniseltä laitokselta ja Tyksin lasten ja nuorten klinikasta kertoo.

Runsaasti kalaa syövien äitien lapset pärjäsivät paremmin näkötestissä

Lasten näkökyky mitattiin kaksivuotiaana pVEP-menetelmää käyttäen professori Satu Jääskeläisen kliinisen neurofysiologian laboratoriossa. Tätä herkkää ja tarkkaa menetelmää käytetään näön toiminnan ja pienen lapsen näköjärjestelmässä tapahtuvien kehittymiseen liittyvien muutosten havaitsemiseen.
 
Kahden vuoden iässä tehtyjen näkötestien tulosten analysointi paljasti, että lapset, joiden äidit söivät viikon aikana kalaa kolme kertaa tai useammin raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, pärjäsivät paremmin kuin lapset, joiden äidit söivät korkeintaan kaksi annosta tai eivät lainkaan kalaa.
 
– Tutkimustulokset viittaisivat siihen, että raskaana olevan naisen säännöllinen kalansyönti on hyväksi syntymättömän lapsen kehitykselle. Tämä saattaa olla kalan sisältämien pitkäketjuisten monityydyttymättömien rasvahappojen ansiota, mutta myös muilla kehitykselle tärkeillä ravintoaineilla, kuten D- ja E-vitamiinilla, voi olla osuutta asiaan, Laitinen selittää.
 
– Tutkimuksemme korostaakin, että terveen äidin normaalin raskauden aikaista ruokavaliota muokkaamalla voidaan vaikuttaa pikkulapsen hermostollisen kehitykseen, Laitinen lisää.
 
Laitisen mukaan tutkimustuloksia tulisi hyödyntää odottavien äitien ruokavalio-ohjauksessa.
 
>> Alkuperäisartikkeli: Perinatal nutrition impacts on the functional development of the visual tract in infants https://doi.org/10.1038/s41390-018-0161-2
 
TJ
 

Tilaa uutiskirje
Seuraa uutisia (RSS)

 
 
Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 21.9.2018 10:50 ,  Päivitetty 21.9.2018 10:56

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto