Sademetsistä paljastui loispistiäisten tuntematon monimuotoisuus
​Pimpla molesta on suurikokoinen trooppinen loispistiäislaji, joka elää erityisesti Väli-Amerikan sademetsissä. Kuva: Ilari E. Sääksjärvi​

​Maapallon luonnon monimuotoisuus tunnetaan heikosti. Tieteelle tuntemattomia eläin- ja kasvilajeja löytyy vielä erityisesti valtameristä ja lähellä päiväntasaajaa sijaitsevista sademetsistä. Loispistiäiset on yksi maapallon lajirikkaimmista eliöryhmistä.

– Loispistiäiset ovat hämmästyttävän lajirikkaita. Ne ovat mahdollisesti lajirikkain maapallolla koskaan elänyt eläinryhmä. Jos haluamme selvittää maapallon kokonaislajimäärän, meidän tulee ymmärtää nykyistä paremmin loispistiäisten monimuotoisuus. Tämä on haastavaa, sillä suuri osa lajeista on harvinaisia. Ne ovat mielenkiintoisia myös biologialtaan. Valtaosa loispistiäisistä munii munansa toisten hyönteis- tai hämähäkkilajien nuoruusvaiheisiin, kertoo tutkimusta vetänyt tutkimusjohtaja Ilari E. Sääksjärvi.

Viime viikolla ilmestyneessä tutkimuksessa selvitettiin loispistiäisten lajimääriä eri puolilla maapalloa. Kysymys on erityisen mielenkiintoinen, koska loispistiäisten on oletettu olevan lajirikkaimmillaan pohjoisella pallonpuoliskolla. Uuden tutkimuksen mukaan päiväntasaajan läheisyydessä sijaitsevien trooppisten sademetsien loispistiäislajisto on kuitenkin poikkeuksellisen monimuotoinen ja tuntematon.

Uusi tutkimus pohjautuu ainutlaatuiseen laajaan aineistoon, jonka keräämiseksi tutkimusryhmä on tehnyt vuosien ajan kenttätöitä esimerkiksi Amazoniassa ja Afrikassa.

– Uudessa tutkimuksessa löysimme ennätyksellisen korkean lajimäärän Perun Amazoniasta. Valtaosa, noin 75 prosenttia, löytämistämme lajeista on vielä tieteelle tuntemattomia. Keskitymme parhaillaan näiden lajien kuvaukseen ja nimeämiseen. Uusien lajien lisäksi tutkimus on paljastanut tieteelle tuntemattomia loispistiäissukuja, jotka odottavat tieteellistä kuvaustaan, Sääksjärvi kertoo.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat kuvaavat vuosittain jopa kymmeniä tieteelle uusia lajeja.

– Tunnemme luonnon monimuotoisuuden vielä todella huonosti. Samanaikaisesti lajeja häviää ihmisen toimesta yhä kiihtyvällä vauhdilla. Se on pelottavaa, Sääksjärvi sanoo.

Kuvateksti: Suomalaiset hyönteistutkijat ovat työskennelleet Amazoniassa jo vuosien ajan Allpahuayo-Mishanan luonnonsuojelualueella, jossa kasvaa äärimmäisen uhanalaisia valkoisen hiekan sademetsiä.

>> Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö

 

TK
Kuvat: Ilari E. Sääksjärvi

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 28.12.2017 7:45 ,  Päivitetty 5.2.2018 16:05

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto