Suomessa löydettiin kolistiini-antibiootille vastustuskykyinen bakteerikanta

Tutkimuksessa yhdestä ulostenäytteestä havaittiin usealle antibiootille resistentti Escherichia coli -bakteeri, joka oli myös kolistiinille vastustuskykyinen. Kolistiiniresistenssin aiheuttaa mcr-1-geeni, jolle on tyypillistä, että se voi siirtyä bakteerista toiseen. Tästä syystä kyseisen geenin leviäminen on huolestuttanut maailmanlaajuisesti. Kolistiinilla hoidetaan yleensä ihmisten infektioita, joihin muut antibiootit eivät enää tehoa.

– Löydös osoittaa, että siirtyvää kolistiiniresistenssiä esiintyy myös maissa, joissa mikrobilääkeresistenssi on maltillista, kuten Suomessa, tutkimusta johtanut professori Jaana Vuopio Turun yliopistosta kertoo.

– Matkailu maihin, joissa resistenssitilanne on heikompi, lisää moniresistenttien bakteerien kantajuutta sekä vaikuttaa mikrobilääkeresistenssitilanteeseen myös Suomessa. Mikrobilääkeresistenssin seuranta ja antibioottien vastuullinen käyttö ovat siten ensiarvoisen tärkeitä, tutkimusryhmän jäsen, yliopisto-opettaja Kirsi Gröndahl-Yli-Hannuksela lisää.

Tutkimuksessa eristetty bakteerikanta löydettiin terveeltä aikuiselta, mutta oireeton kantajuus ei aiheuta terveelle ihmiselle vaaraa. Löydetyllä bakteerilla ei myöskään ollut ESBL-ominaisuutta. Resistentin bakteerin oireeton kantajuus saattaa hävitä itsestään.

Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston, Turun yliopistollisen keskussairaalan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Oslon yliopiston tutkijoiden kanssa, ja sitä rahoittivat Turun yliopisto, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, sosiaali- ja terveysministeriö sekä osin Euroopan Unioni.

>> Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä APMIS-julkaisusarjan lehdessä

TJ