Suomessa löydettiin kolistiini-antibiootille vastustuskykyinen bakteerikanta

Tutkimuksessa yhdestä ulostenäytteestä havaittiin usealle antibiootille resistentti Escherichia coli -bakteeri, joka oli myös kolistiinille vastustuskykyinen. Kolistiiniresistenssin aiheuttaa mcr-1-geeni, jolle on tyypillistä, että se voi siirtyä bakteerista toiseen. Tästä syystä kyseisen geenin leviäminen on huolestuttanut maailmanlaajuisesti. Kolistiinilla hoidetaan yleensä ihmisten infektioita, joihin muut antibiootit eivät enää tehoa.

– Löydös osoittaa, että siirtyvää kolistiiniresistenssiä esiintyy myös maissa, joissa mikrobilääkeresistenssi on maltillista, kuten Suomessa, tutkimusta johtanut professori Jaana Vuopio Turun yliopistosta kertoo.

– Matkailu maihin, joissa resistenssitilanne on heikompi, lisää moniresistenttien bakteerien kantajuutta sekä vaikuttaa mikrobilääkeresistenssitilanteeseen myös Suomessa. Mikrobilääkeresistenssin seuranta ja antibioottien vastuullinen käyttö ovat siten ensiarvoisen tärkeitä, tutkimusryhmän jäsen, yliopisto-opettaja Kirsi Gröndahl-Yli-Hannuksela lisää.
 
Tutkimuksessa eristetty bakteerikanta löydettiin terveeltä aikuiselta, mutta oireeton kantajuus ei aiheuta terveelle ihmiselle vaaraa. Löydetyllä bakteerilla ei myöskään ollut ESBL-ominaisuutta. Resistentin bakteerin oireeton kantajuus saattaa hävitä itsestään.
 
Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston, Turun yliopistollisen keskussairaalan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Oslon yliopiston tutkijoiden kanssa, ja sitä rahoittivat Turun yliopisto, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, sosiaali- ja terveysministeriö sekä osin Euroopan Unioni.
 
>> Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä APMIS-julkaisusarjan lehdessä
 
TJ
Kuva: Hanna Oksanen
 

Tilaa uutiskirje
Seuraa uutisia (RSS)

 
Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 7.5.2018 9:15 ,  Päivitetty 7.5.2018 9:21

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto