Tenon lohta tutkitaan osana Suomen Akatemian arktista tutkimusohjelmaa

​Atlantin lohi on arktisella alueella laajalti kulttuurin ja elinkeinojen kulmakivi, mutta viime aikoina lohikantojen tila on heikentynyt. Suurimmat haasteet kantojen hoidossa liittyvät ihmistoiminnan ja ympäristötekijöiden vuorovaikutussuhteiden ymmärtämiseen.

Rahoitusta saaneen hankkeen tavoitteena on edistää arktisten luonnonvarojen kestävää käyttöä. Hankkeessa tutkitaan Tenon lohikantojen rakenteen ekologisia ja geneettisiä muutoksia. Tutkijat pyrkivät tunnistamaan keskeiset ihmistoimintaan ja ilmastoon liittyvät tekijät, jotka ovat aiheuttaneet muutoksia, ja määrittelemään niiden vuorovaikutussuhteet.

Kalojen elinkiertopiirteiden geneettistä perustaa selvitetään kantojen monimuotoisuuden ja vakauden suojelemiseksi. Tavoitteena on käyttää loheen liittyvää paikallistietoa ja kantojen hoitoa esimerkkinä tutkimuksen, luonnonvarojen käyttäjien ja hallinnon nivomiseksi yhteen kokonaisvaltaiseksi luonnonvarojen hoidon malliksi.

Lue lisää tästä aiheesta:

>> Geenitutkimus avaa Tenojoen lohen elinkiertoa

>> Suomen Akatemia: Arktiseen tutkimusohjelmaan ilmaston, ympäristön