Tietokirjailijapalkittu Hannu Salmi: ”Kirjoittaminen on minulle intohimo ja välttämättömyys”

Hannu Salmi tunnettaan monipuolisena kirjoittajana ja laaja-alaisena tieteen popularisoijana, joka on käsitellyt teoksissaan muun muassa suomalaisia mykkäelokuvia, musiikkia, tunteita, aisteja, tähteyttä ja katastrofeja.

Esimerkkejä Salmen tuotannosta ovat Elokuva ja historia (1993), Atoomipommilla kuuhun! Tekniikan mentaalihistoriaa (1996) ja Suudelma (2004).  

Hannu Salmi on jo vuosien ajan toiminut yhtenä Suomalaisen elokuvan festivaalin keskeisenä organisoijana. Lisäksi Salmi johtaa yhdessä puolisonsa kanssa Faros-kustantamoa, joka tunnetaan monien vähälle huomiolle jääneiden tai jo unohtuneiden klassikkojen julkaisemisesta.

Bloggaaminen pitää kynän terävänä

– Tunnustuksen saaminen tuntuu hienolta. Erityisen ilahduttavaa on saada sitä Suomen tietokirjailijoilta, muilta kirjoittajilta, Salmi sanoo.

Paitsi palkittu tietokirjailija, Hannu Salmi on myös kulttuurihistorian professori ja Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan varadekaani. Mistä energia päivittäisen virkatyön ulkopuoliseen kirjoittamiseen kumpuaa?

– Kirjoittaminen on hauskaa, intohimo, mutta se on minulle myös välttämätöntä. Se on luovuuden tila, joka antaa intoa kaikkeen!

Salmi muistuttaa, että humanistinen tutkimus on vuosisatojen ajan perustunut kirjojen kirjoittamiselle ja julkaisemiselle.

– Nykypäivänä tähän on monenlaisia uusia mahdollisuuksia, kuten bloggaaminen, jolloin kirjoittamisen rutiini säilyy ja palautettakin saa nopeasti.

Monipuolisuus on määre, joka Salmen tuotannosta väkisinkin pistää silmään. Yhden asian asiantuntijuus ei hänelle riitä.

– Varmaan olen luonteeltani sellainen, että haluan kirjoittamalla opiskella uusia asioita ja ilmiöitä.

Hannu Salmen lisäksi tietokirjailijapalkinnon saivat Kari Kuula, Pirkko Leino-Kaukiainen, Leenamaija Otala ja Pekka Visuri. Tietokirjailijapalkinnot ovat suuruudeltaan  8 000 euroa, ja ne myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Palkinnot jaettiin nyt 13. kerran.

Teksti: Jussi Matikainen
Kuva:  Hanna Oksanen

Asiasana: Viestintä;
Tagit:
Julkaistu 26.10.2013 14:30 ,  Päivitetty 26.10.2013 14:44

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto