Turkulaistutkijat löysivät uuden immuunijärjestelmän säätelijän

​T-solut ovat keskeisiä elimistön puolustusjärjestelmän toiminnalle. Suurin osa T-soluista antaa immuunipuolustukselle vauhtia eli voimistaa immuunivastetta, mikä edistää kykyä tuhota syöpää tai viruksia ja bakteereita. Erityiset säätelijä-T-solut voivat kuitenkin jarruttaa eli heikentää immuunijärjestelmän kykyä hyökätä syöpäsolujen kimppuun, jolloin oikea hoito on estää säätelijä-T-solujen toimintaa. 

Syövän kasvua edistävien ja elimistön tulehdusvastetta jarruttavien säätely-T-solujen salpaajia kehitetään kiivaasti. Nyt löytynyt säätelijä-T-solujen ”avainjarru” ja säätelijä-T-solujen toimintamekanismien parempi ymmärtäminen mahdollistavat uusia strategioita syövän ja immuunivälitteisten tautien hoitamiseksi.

– Immuunipuolustusta ylläpitävä järjestelmä toimii kuin vuoristorata, välillä tarvitaan vauhtia ja välillä jarrua. Löysimme säätelijä-T-solujen avainjarrun, joka säätelee laajaa joukkoa solun toimintaa ohjaavia geenejä, Riitta Lahesmaa kertoo.
 
– Osoitimme lisäksi genominlaajuisin menetelmin, että löytämämme avainjarru sitoutuu solun tumassa sellaisiin kohtiin, joissa on usein immuunivälitteisiin sairauksiin altistavia geneettisiä muutoksia. Tämä avaa täysin uusia näkymiä säätelijä-T-solujen toimintaa ohjaaviin molekyylimekanismeihin ja immuunivasteen säätelyyn yleensä, Lahesmaa jatkaa.
 
Transcriptional Repressor HIC1 Contributes to Suppressive Function of Human Induced Regulatory T Cells -artikkeli julkaistiin kansainvälisesti arvostetussa Cell Reports -lehdessä 20.2.2018.
 
TJ
Kuva: Hanna Oksanen
 

Tilaa uutiskirje
Seuraa uutisia (RSS)

 
Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 21.2.2018 9:20 ,  Päivitetty 21.2.2018 10:11

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto