Tutkijat etsivät vastauksia uusiutuvaan energiaan ja sairauksien ehkäisyyn
​BioCity Turun uudet tutkimusohjelmat esittäytyivät kokouskeskus Maunossa 6.6.2016. Tilaisuudessa puhuivat Jyrki Heino (vas.), Eva-Mari Aro, Stefan Willför, Pirjo Nuutila ja Riitta Lahesmaa.

​Voitaisiinko sairauksia ehkäistä paremmin, jos tuntisimme ihmisen normaalin kehityksen tarkemmin? Tai kuinka tutkijoiden havaintoja voitaisiin hyödyntää ilmastonmuutoksen torjunnassa? BioCity Turun uudet tutkimusohjelmat etsivät vastauksia näihin kysymyksiin.

Edistyneet biomahdollisuudet ja älykkäät biotuotteet -ohjelmassa kehitetään menetelmiä, joilla yhteyttävät organismit valjastetaan tuottamaan energiaa auringonvalon avulla.

– Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä Suomeen olisi syntynyt bioekonomiaa hyödyntävää teollisuutta. Prosessissa on menty jo pitkälle ja teollisuuden edustajiin on oltu yhteydessä, totesi tutkimusohjelmaa johtava akatemiaprofessori Eva-Mari Aro esityksessään.

Turun elämänkaaren tutkimuksen keskus -ohjelmassa tarkastellaan ihmisen normaalia kehitystä ja elämänkaarta vauvasta vaariin. Tutkijat pyrkivät näin löytämään keinoja, joilla voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa sydän-, verisuoni- ja tulehdussairauksia sekä endokriinisiä ja metabolisia sairauksia.

– On tärkeää ymmärtää, mitkä ovat terveen elämän edellytyksen ihmisen koko elämänkaaren aikana. Näin voidaan löytää tekijöitä, joilla pystytään esimerkiksi ennustamaan, kenelle tulee ykköstyypin diabetes, sanoivat Riitta Lahesmaa ja Pirjo Nuutila puheenvuorossaan.

Teksti ja kuva: Jenni Valta

Seuraa uutisia (RSS)