Uuden tutkimuksen mukaan äidit suosivat tyttäriä ja isät poikia

​Uusi suomalais-amerikkalainen evoluutiobiologian tutkimus paljastaa, että naiset suosivat ja todennäköisesti panostavat enemmän tyttäriinsä ja miehet taas poikiinsa. Tutkimuksessa selvitettiin verkkokyselyn avulla vanhempien resurssien vaikutusta jälkeläisten sukupuolen suosimiseen. 

Tutkijat testasivat erityisesti Trivers–Willard-hypoteesia, jonka mukaan paremmissa olosuhteissa vanhemmat panostavat enemmän poikiin, kun taas huonommissa olosuhteissa he panostavat enemmän tyttöihin.

– Tutkimuksemme ei kuitenkaan osoittanut, että vanhempien asema, varallisuus, koulutustausta tai lapsuusajan ympäristö vaikuttaisi tietyn sukupuolen suosimiseen. Havaitsimme, että taustamuuttujien sijaan vanhemman oma sukupuoli näyttäisi vaikuttavan sukupuolen suosimiseen siten, että äidit suosivat enemmän tyttäriä ja isät puolestaan poikia. Naiset kaikista sosioekonomisista ryhmistä ilmaisivat suorasti ja epäsuorasti suosivansa tyttäriä: he lahjoittivat enemmän rahaa tyttöjä tukeville hyväntekeväisyysjärjestöille ja adoptoivat mieluummin tyttöjä. Miehet puolestaan suosivat johdonmukaisesti poikia, vaikkakin vähäisemmissä määrin, kertoo tutkijatohtori Robert Lynch Turun yliopiston biologian laitokselta.

Tutkijat testasivat Trivers–Willard-hypoteesia verkkokyselyllä, jossa mitattiin suoria ja epäsuoria psykologisia ja käytöksellä ilmaistuja mieltymyksiä lapsen sukupuolesta. Osallistujien vastauksia vertailtiin heidän sosiaaliseen ja taloudelliseen asemaansa sekä pohjustavaan tehtävään, jonka tarkoituksena oli saada osallistujat tuntemaan itsensä rikkaaksi tai köyhäksi.

Tutkijoiden havainnot auttavat hahmottamaan jälkeläisten sukupuolen suosimiseen liittyviä tutkimustuloksia, jotka ovat usein ristiriitaisia keskenään. Vanhempien asema ja olosuhteet, kilpailevat geneettiset intressit sukupuolten välillä, perheiden taloudellinen tilanne ja kulttuuriset käytänteet vaikuttavat monimutkaisesti evoluution sanelemiin ratkaisuihin vanhemmuudessa.

– Usein yksi tekijä, kuten naisten ja miesten erilaiset geneettinen intressit, voi peittää jonkin toisen tekijän vaikutuksen. Siksi voi olla vaikeaa jäsentää eri tekijöiden vaikutuksia ja tehdä tarkkoja ennustuksia ”optimaalisista” vanhemmuuden strategioista evoluution näkökulmasta. Toivommekin, että tutkimuksemme tuo uutta tietoa näistä strategioista ja auttaa meitä ymmärtämään paremmin, miten evoluutio vaikuttaa ihmisiin, sanoo Lynch.

Turun yliopiston tutkijatohtori Robert Lynchin lisäksi tutkimukseen osallistui tutkijoita yhdysvaltalaisista Rutgers University ja Arizona State University -yliopistoista.

Tutkimusartikkeli julkaistiin Scientific Reports tiedejulkaisussa: https://rdcu.be/9woJ.

MR/JV

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 5.11.2018 12:20 ,  Päivitetty 5.11.2018 12:31

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto