Uusi kokeellinen lääkeaine estää syövän leviämiseen yhteydessä olevan proteiinin toiminnan

​Syöpätutkijat ja lääkekehittäjät ympäri maailmaa ovat pyrkineet kehittämään lääkkeen, joka torjuisi pahamaineisen, syövän leviämiseen liittyvän onkoproteiini Rasin toiminnan.

– Aiemmin ajateltiin, että Rasin torjumiseksi on mahdotonta löytää lääkettä. Yhdysvaltalaisen National Cancer Instituten Ras-hanke on kuitenkin muuttanut tilannetta dramaattisesti. Uudet läpimurrot lääkekehityksessä ennustavat, että syöpätutkimuksen Graalin malja – Rasin toimintaan kohdennettu lääke – voitaisiin vihdoinkin kehittää, kertoo tutkimusryhmän johtaja, dosentti Daniel Abankwa Åbo Akademista.

Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisessä Turun biotekniikan keskuksessa toimiva tutkimusryhmä löysi hiljattain uuden tavan estää erityisen haitallisen onkoproteiini K-rasin toimintaa. Kokeellinen lääkeaine estää K-ras-proteiinia tukemasta niin sanottuja syöpäkantasoluja, jotka saavat syövän leviämään.

– Syövän leviäminen tapahtuu metastaasin aikana taudin loppuvaiheessa, kun syöpäsolut tunkeutuvat muualle elimistöön. Tämä johtaa usein kuolemaan. K-rasin toiminnan estäminen vähentää merkittävästi kasvainten kasvua ja muodostumista, sanoo Abankwa.

Abankwan ryhmä toimi tutkimusyhteistyössä Turun yliopiston ja Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) sovelletun matematiikan professori Tero Aittokallion tutkimusryhmän kanssa. Tutkijat löysivät geeniryhmän, joka voi auttaa tunnistamaan ne potilaat, jotka hyötyisivät eniten tutkimuksessa kehitetyistä yksilöllisesti kohdistettavista lääkehoidoista.

Tutkimustulokset osoittavat, että kokeellinen lääkeaine voisikin tehota erityisesti naisilla ilmeneviin syöpiin, kuten rinta-, munasarja- ja kohtusyöpiin.

– Puuttumalla onkogeenin toimintaan lääkeaineella voimme hillitä syöpäkantasolujen kasvua ja näin ollen auttaa syövästä kärsiviä naisia.

‒ Päämäärämme sopii hyvin yhteen Turun yliopistojen kansallisen tehtävän kanssa eli lääkekehityksen ja diagnostiikan vakiinnuttamisesta alueen strategisena kärkihankkeena. On mahdollista, että pääsemmekin hyvin lähelle syöpätutkimuksen Graalin maljaa täällä Turussa, sanoo Abankwa.

Tutkimustulokset julkaistiin Oncogene-julkaisussa: http://www.nature.com/onc/journal/vaop/ncurrent/full/onc201659a.html

MR

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 7.4.2016 15:55 ,  Päivitetty 7.4.2016 15:56

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto