Kansallinen ylisukupolvinen väestötutkimus ryhtyy selvittämään vanhempien ja isovanhempien elintapojen vaikutusta jälkeläisten terveyteen
​Tutkimuksessa selvitetään, ovatko vanhempien elintavat ja ympäristöaltisteet yhteydessä jälkeläisten terveyteen. Eläinkokeissa on havaittu, että aikaisempien sukupolvien altistuminen ympäristömyrkyille, tupakan savulle ja stressille voi aiheuttaa muutoksia jälkikasvun geenien toimintaan ja näin vaikuttaa heidän terveyteensä. Mekanismina on epigeneettinen periytyminen, jossa informaatio ei siirry sukupolvelta toiselle uusien geenimutaatioiden avulla vaan jollain muulla, vielä tuntemattomalla sukusolujen kautta välittyvällä mekanismilla.

– Ihmisillä ei ole aikaisemmin systemaattisesti selvitetty ylisukupolvisten tekijöiden vaikutusta terveyteen. Tarve tällaisen tutkimuksen toteuttamiseen on suuri. Jos ylisukupolvista epigeneettistä periytymistä esiintyy ihmisillä, voi havainnolla olla mullistavia vaikutuksia sekä tieteelliseen ajatteluun että kansantautien ennaltaehkäisyyn, professori Olli Raitakari tutkimusta koordinoivasta Turun yliopistosta summaa.

Tutkimuksen kenttävaihe toteutetaan vuosien 2018 ja 2019 aikana Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Tutkimusta rahoittavat mm. Euroopan tutkimusneuvosto, Suomen Akatemia, tiedesäätiöt, yliopistot ja sairaanhoitopiirit.
 
 
TJ
Kuva: LASERI-tutkimus
 

Tilaa uutiskirje
Seuraa uutisia (RSS)

 
Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 13.2.2018 10:55 ,  Päivitetty 13.2.2018 12:41

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto