Hoitotieteen laitoksen verkkokurssitarjontaa viedään Japaniin

Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen tarjoaman verkkokurssin maine on kiirinyt maailmalle.

Perjantaina 13. elokuuta Japanista saapuneet hoitoalan vieraat saivat kuulla, miten Turun yliopiston hoitotieteen opintokokonaisuus tarjoaa verkkokoulutusta mielenterveyspotilaiden kohtaamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Hoitotieteen laitoksella vieraili japanilaisia terveysalan
tutkijoita ja ammattilaisia.

- Tarjoamme välineitä hoitohenkilökunnalle levottomien potilaiden kohtaamiseen, professori Maritta Välimäki selvittää.

Välimäen mukaan aihe on yhteiskunnallisesti ajankohtainen. Hoitohenkilökunta kohtaa päivittäisessä työssään usein väkivaltaisia potilaita.

Kyseistä täydennyskoulutusta on ollut tarjolla Turun yliopistossa jo kahden vuoden ajan. Koulutus antaa valmiuksia terveysalan työntekijöiden ennakointitaitojen parantamiseen.

- Väkivaltainen potilas eristetään usein suomalaisessa järjestelmässä, ja luvut ovat hyvin korkeita. Muuan muassa näitä määriä pyritään koulutuksella vähentämään, Välimäki antaa esimerkin.

Turusta haetaan vinkkejä

Hoitotieteen laitokseen tutustuneet japanilaiset tutkijat, opettajat ja alan työntekijät toivoivat saavansa Turusta paljon ideoita.

Sama kurssi aiotaan ottaa mukaan opetukseen eri organisaatioissa Japanissa.

Kodairasta Turkuun saapunut tutkimusjohtaja ja psykiatri Toshie Noda toivoi saavansa kurssista vierailun aikana paljon tietoa.

- Suomalaisen sairaanhoitojärjestelmän rakenne on hyvin selkeä, hän arvioi.

Sairaanhoitajien liiton puheenjohtaja Tamio Sueyasu kertoo, että hoitajat eivät Japanissa integroidu työelämään.

Lisäksi mielenterveyshoitajia on lainsäädännöllisistä syistä vain vähän.

- Ensimmäisen työvuoden aikana 20 prosenttia sairaanhoitajista lopettaa. Vielä emme tiedä, miksi näin on, Sueyasu harmittelee.

Fumiro Yoshihama Kanagawan yliopistosta toivoo vierailulta vieläkin enemmän. Erityisesti pakkohoitoon suhtautumisessa Yoshihama toivoo muutosta Japanissa.

- Uskon saavani vierailun aikana vinkkejä, miten japanilaista järjestelmää voisi kehittää eettisesti, hän lausuu.

Yhteistyötä sairaanhoitopiirien kanssa

Vierailupäivään osallistunut ylihoitaja Raija Kontio Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä toi terveisiä myös verkko-opiskeluun osallistuneelta hoitohenkilökunnalta.

Kontion mukaan hoitotieteen tarjoaman kurssin avulla hoitohenkilökunta osaa ongelmatilanteissa käsitellä tilanteita ryhmissä.

- Työntekijän näkökulmasta verkkokurssi on kätevä, sillä se ei sido hoitajaa aikaan eikä paikkaa. Opiskelu onnistuu työnteon ohella, Kontio innostuu.

Tänä syksynä hoitotieteen täydennyskoulutuksen verkkokurssitarjonta täydentyy entisestään.

- Aloitamme nyt myös nuorten kohtaamiseen ja oikeuspsykiatristen osastojen potilaiden kohtaamiseen valmentavat verkkokurssit, Välimäki kertoo.

Laura Myllymäki

Kuvat: pure9, LM