Turun yliopistossa koulutetaan rikoskirjailijoita

Piilotteleeko sinun pöytälaatikossasi keskenkasvuinen Raid tai puolitekoinen Hannibal Lecter? Viritteleekö heidän pyydystämisekseen verkkojaan rikoskirjojen uusi, syntymässä oleva sankari? Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineen kurssilla pääset kouluttautumaan dekkari- ja rikoskirjailijaksi.

Vangitse rikollinen paperille ja tuo hänet mukaasi kurssille. Lihotetaan ja taustoitetaan hänet muhkeaksi ja uskottavaksi roistoksi, sarjamurhaajaksi, pommimieheksi, kiristäjäksi tai vaikkapa pankkirosvoksi. Kurssi tarjoaa vankkaa asiantuntijatietoa rikollisista, rikoksista sekä rikollisen henkilöhahmon rakentamisesta.

Vastapainoksi kurssilla rakennetaan romaaniin uskottava lainvartija, sankaripoliisi tai -etsivä. Kurssilla opitaan rikoskirjoittamiselle välttämätöntä faktaa poliisin toiminnasta, kokeillaan käsirautoja, vieraillaan putkassa ja kuullaan, millainen poliisi on vakuuttava sankari dekkarissa.

Rikosromaanin ydin on tapahtunut rikos, mutta sen sydän on rikollinen tai poliisi – kirjailijan valinnan mukaan. Näistä kolmesta palikasta rakentuu rikosromaanin juoni. Kurssipäivät rakentuvat näiden teemojen ympärille: rikos, rikollinen, poliisi, juoni.

Rikos- ja jännityskirjat ovat entistäkin suositumpia. Niiden kirjoittaminen vaatii kirjoittamistaidon lisäksi runsaasti tietoa. Kurssi tarjoaa harvinaisen kattauksen tietoainesta alan rautaisten asiantuntijoiden tarjoamana:

- Kirjailija, rikostoimittaja Jarkko Sipilä kertoo suomalaisesta rikoksesta, sen sijoittamisesta kirjan juoneen ja rikoskirjan vaatimasta taustatyöstä. Mikä tekee jostakin rikoksesta kiinnostavan? Entä juonesta kirjan verran kannattelevan? Mihin kannattaa kiinnittää huomiota valitessaan rikosta romaaniin?

- Kirjailija, vakuutusetsivä Christian Rönnbacka kertoo poliisista romaanin päähenkilönä ja asettelee poliisityön faktat paikoilleen rikoskirjan näkökulmasta. Millaisia toimenkuvavaihtoehtoja on rikosromaanin poliisilla Suomessa? Mitä keinoja todellisuudessa rikoksia ratkaistaessa voidaan käyttää, mikä on fiktiota?

- Oikeuspsykologi, psykologian tohtori Ghitta Weizmann-Henelius valaisee rikollisen mielenlaatua ja kertoo kokonaiskaaren rikollisten elämästä. Miten saadaan linjaan rikollisen tausta, kokemukset, käyttäytyminen, ajatukset, tunteet ja rikos sekä tekoon suhtautuminen? Miten erilaisia rikoksia tekevät eroavat persoonaltaan?

- Kirjailija Petri Tamminen opettaa kirjoittamisen taitoja jokaisella kurssitapaamisella. Miten kirjoittaa hyvää ja tehokasta proosaa?

- Kirjan kustantamisesta ja matkasta markkinoiden läpi kohti lukijaa kertoo Christian Rönnbacka.

Kurssin vastuuhenkilönä toimii psykologi Taina Kuuskorpi, joka ohjaa vertaisryhmää toimimaan kannustavalla ja yhteistyöhön tähtäävällä tavalla. Miten yksinäiseksi ymmärrettyyn kirjoittamiseen saadaan lisäpotkua, ideoita ja iloa ryhmästä? Yhteiseksi tavoitteeksi asetetaan käsikirjoitusten valmistuminen.

Kurssin kohderyhmä

Kurssi on suunniteltu dekkareita tai rikos- ja jännityskirjallisuuden pitkää proosaa kirjoittaville. Kohdejoukkoon kuuluvat romaania suunnittelevat ja ideoivat kirjailijat. Kurssille voivat osallistua sekä ammatikseen että harrastuksena kirjoittavat, mutta tavoitteellisesti pitkää proosaa kirjoittavat. Tekeillä oleva teos voi olla yksittäinen romaani, mutta erityisesti kirjasarjasta haaveilevat hyötyvät kurssin annista monin verroin.

Kurssin aikataulu

Kurssi alkaa lauantaina 2.3.2013. Kevään muut kurssipäivät ovat lauantait 6.4.2013, 4.5.2013. ja 8.6.2013. Lisäksi kurssiin kuuluvat tutustumiskäynnit mm. Turun poliisilaitoksen toimintaan ja mahdollisuuksien mukaan muihin alan kiinnostaviin miljöisiin. Kurssi jatkuu kirjoittamiselle varatun tauon jälkeen syksyllä 2013 kirjoittamisen taito -kurssipäivällä, jossa keskitytään kurssilaisten omien tekstien hiomiseen.

Kurssin laajuus on 24 lähiopetustuntia, tutustumiskäynnit, henkilökohtaiset palautteet. Opetus sijoittuu aikavälille maaliskuu - elokuu 2013.

Opetus tapahtuu Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineen tiloissa osoitteessa Kaivokatu 12, Turku.

Kurssin hinta ja sisältö

Kurssimaksu 790 euroa sisältää:

- Asiantuntijaluennot
- Kirjoittamisen taito -osuudet
- Ennakko- ja välitehtävät sekä tuntiharjoitukset
- Palautteet tehtävistä ja harjoituksista
- Asiantuntijoiden kommentteja ja vinkkejä oman tekstin rakentamiseen
- Henkilökohtainen palaute itse valittuun käsikirjoituksen osaan
- Portfolio kurssin opetusmateriaalista sekä kirjoitetuista teksteistä
- Portfoliossa henkilökuvat omasta todellisesta rikollisesta ja todellisesta poliisista.
- Tutustumiskäynnit Turun poliisilaitokselle, ja oikeuslääketieteen laitokselle (vahvistamatta)
- Taustamateriaalipaketti
- Oheislukemistosuositukset
- Vertaisryhmän palaute ja tuki
- Kahvitarjoilut / välipala opetuspäivinä

Ilmoittautumiset ja lisätiedot

Kurssille mahtuu mukaan 10 - 16 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja kurssi toteutetaan, mikäli vähimmäisosallistujamäärä täyttyy. Viimeinen ilmoittautumispäivä on perjantaina 1.2.2013.

Tilaa tarkempi kurssiohjelma ja ilmoittaudu kurssille:

Taina Kuuskorpi
taina.kuuskorpi(at)dnainternet.netp. 040 555 0111

Kurssi oikeuttaa myöhemmin pyrkimisen Dekkarikirjoittamisen mestarikurssille, joka on suunnattu käsikirjoitusten viimeistelyyn ja julkaisukuntoon saattamiseen.

Kuva: gregwake

HA