Anu Hopialle ja Kirsi Vainio-Korhoselle myönnettiin Tietokirjailijapalkinnot

​Kuudennentoista kerran jaettavat palkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa, ja ne myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta.

Anu Hopia on tutkimustyönsä ohessa kirjoittanut ja luennoinut ruoanlaiton kemiasta 1990-luvun puolivälistä lähtien. Tieteellisen tuotantonsa lisäksi hän on kirjoittanut yleistajuisia teoksia kemian roolista osana ruoanlaittoa. Palkintoperusteluissa kiitetään Hopian olevan erinomainen esimerkki tutkijasta, joka on kansanomaistanut tieteen tuloksia meidän kaikkien iloksi.

Kirsi Vaino-Korhonen on perehtynyt tutkimustyössään sukupuolihistoriaan ja naisten työn historiaan. Ajallisesti hänen teoksensa liittyvät 1700–1800-lukuihin, ja valokeila on suurten historiallisten käänteiden sijaan kohdistettu arkisiin asioihin ja aikakauden henkisen ilmapiirin kuvaamiseen. Palkintoperusteluissa yhdistys nostaa esiin teosten taustalla olevan vankan arkistotutkimuksen ja Vainio-Korhosen kirjoitustavan, jota kenen tahansa on helppo lukea.

Tietokirjailijapalkinnot myönnettiin myös Teemu Keskisarjalle, Jouni Laaksoselle ja Helena Telkanrannalle.


Anu Hopia on kirjoittanut yleistajuisen Kemiaa keittiössä -teoksen (2009) ja oppikirjan Molekyyligastronomiaa kemiaan ja kotitalouteen. Lisäksi hän on julkaissut kolme teoriaa ja käytäntöä yhdistävää ruokakirjaa yhdessä keittiömestari, ruokakirjailija Tatu Lehtovaaran kanssa.


Kirsi Vaino-Korhonen julkaisi vuonna 2008 teoksen Sophien Creutzin elämää ja vuonna 2012 häneltä ilmestyivät teokset Ujostelemattomat. Katiloiden, synnytysten ja arjen historiaa ja Sofie Munsterhjelmin aika. Aatelisia ja upseereita 1800-luvun Suomessa. Hän on kirjoittanut myös suomalaisista naiskohtaloista 1700-luvulla teoksessaan Suomen herttuattaren arvoitus. Vainio-Korhosen tuorein teos on yhdessä Anu Lahtisen kanssa kirjoitettu Lemmen ilot ja sydämen salat. Suomalaisen rakkauden historiaa (2015).

JV
Kuvat: Robert Seger ja Hanna Oksanen

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 29.10.2016 13:00 ,  Päivitetty 29.10.2016 13:00

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto