Ilkka Törmä palkittiin parhaasta vuonna 2015 valmistuneesta matematiikan alan väitöskirjasta
​Rolf Nevanlinna-instituutin johtaja Mats Gyllenberg (oik.) luovutti palkinnon Ilkka Törmälle matematiikan ja tilastotieteen laitoksella torstaina 10.11.2016.

​Väitöskirjassaan Törmä tutkii kaksiulotteisten tiilitysten geometrisia ja laskennallisia ominaisuuksia. Tiilitysten teoria on lähtöisin 1960-luvulta, jolloin loogikko Hao Wang tutki neliön muotoisista paloista koottuja tiilityksiä, joissa paikallinen sääntö määrittää, mitkä palat saavat olla vierekkäin. Tiilitysten tutkimus keskittyi pitkään lähinnä tiettyjen jaksottomien tiilitysten ominaisuuksiin, ja yleisiä tiilijoukkoja pidettiin liian monimutkaisina analysoitaviksi.

Törmän väitöstutkimus on osa viime vuosikymmenen aikana syntynyttä tutkimussuuntaa, jossa tiilijoukkoja tutkitaan laskettavuuden teorian keinoin. Vaikka kaikki tiilijoukkojen kiinnostavat ominaisuudet ovat laskennallisesti ratkeamattomia, voidaan usein määrittää, kuinka ratkeamattomia ne täsmälleen ovat. Väitöskirjan päätulokset ovat laskennallisia luonnehdintoja erilaisten tiilijoukkojen rakenteellisille ominaisuuksille.

Törmä vietti lukuvuoden 2015 – 2016 Fulbright-tutkijana Bostonin yliopistossa ja työskentelee nyt Turun yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitoksella.

>> Ilkka Törmän väitöskirja Doriassa

JV