Johanna Schleutkerille yli miljoonan euron rahoitus syöpätutkimukseen

Schleutker on Turun yliopiston lääketieteellisen genetiikan professori, joka tutkii erityisesti perinnöllistä syöpäalttiutta. Nyt rahoitetussa ”Perinnölliset geenimutaatiot aggressiivisessa eturauhassyövässä” -hankkeessa tutkitaan eturauhassyövän genetiikkaa.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet eturauhassyövän olevan yksi ihmisen periytyvimmistä sairauksista. Nyt rahoitetun hankkeen tavoitteena on tutkia tarkemmin tutkimusryhmän tunnistamia, aggressiiviselle eturauhassyövälle altistavia geenejä ja niissä todettuja variantteja – sellaisia, jotka altistavat syövän aggressiiviselle muodolle.

– Tutkimus on pitkäjänteistä toimintaa. Usean vuoden mittava rahoitus on huikea tilanne, koska se mahdollistaa ainutlaatuisen panostuksen ja mm. sellaiset menetelmät, joiden käyttö laajamittaisesti ei muuten olisi mahdollista, Schleutker iloitsee.

Geenien ja toisaalta yksilöiden DNA-variaatioiden seurausten tunteminen yhdessä yhä kehittyvän genomiteknologian kanssa tarjoaa mahdollisuudet täysin uudenlaisiin keinoihin diagnosoida, hoitaa ja tulevaisuudessa jopa estää tuhansia meitä vaivaavia sairauksia ja oireyhtymiä. Genomitutkimuksen huimaava kehitys on avannut lääketieteelle ja tutkimukselle monia uusia mahdollisuuksia.
Schleutkerin tutkimusryhmän tavoitteena on kehittää työkaluja syövän parempaan ennustamiseen. Tuloksia toivotaan voitavan hyödyntää eturauhassyövän diagnosoimiseen taudin varhaisessa, parannettavissa olevassa vaiheessa.

– Yksi suurimmista tämän hetkisistä haasteista on pystyä löytämään aggressiivisiksi kehittyvät tapaukset jo taudin alkuvaiheessa. Tutkimuksemme tavoite on luoda uusia biomarkkereita, jotka auttaisivat riskipotilaiden tunnistamisessa. Näin myös hoito voitaisiin suunnata sitä eniten tarvitseville henkilökohtaisen lääketieteen keinoin. Markkerien toiminnan selvittäminen tähtää riskiefektien biologisen syyn ymmärtämiseen ja luo pohjaa lääkekehitykselle, Schleutker tiivistää.

>> Jane ja Aatos Erkon säätiö

Teksti: Tilda Junko