Hammasluuta lujempi paikka-aine yksi maailman innovatiivisimmista uutuuksista
Turun yliopiston tiedote 14.3.2013

Hammasluuta lujempi paikka-aine yksi maailman innovatiivisimmista uutuuksistaTurun kliinisessä biomateriaalikeskuksesssa (TCBC) kehitetty hammaspaikka-aine on valittu yhdeksi maailman innovatiivisimmista tuoteuutuuksista hammaslääketieteen alan suurimmilla messuilla, International Dental Schau (IDS 2013) -tapahtumassa Kölnissä.

EverX Posterior paikka-aine on kehitetty yhdessä TCBC:n tutkijoiden sekä Stick Tech Oy:n ja GC Corporationin kanssa.

Aine on tarkoitettu käytettäväksi korvaamaan amalgaamia takahampaiden paikkauksissa. Amalgaamipaikkoja korjataan lähivuosina maailmanlaajuisesti kymmenien miljoonien ihmisten suissa.

– Vaihtoehdot paikkausaineeksi ovat tällä hetkellä perinteinen yhdistelmämuovi, jota on Suomessa pari vuosikymmentä käytetty hyvällä ja huonolla menestyksellä, sekä keraamiset paikat, jotka ovat puolestaan melko kalliita. Tämä uusi aine on nyt sekä edullinen että kestävä vaihtoehto, kertoo TCBC:n johtaja Pekka Vallittu.

Paikka-aineen erityispiirteenä on sen kuitumainen lujitehiukkasrakenne, joka on yhdistetty jo aikaisemmin Turussa kehitettyyn IPN-muovimatriisiin. Paikka-aine on murtositkeydeltään lujempaa kuin terve hammasluu. Kuitujen avulla pystytään kontrolloimaan myös aineen kutistumaa paikan kovettuessa.

– Paikassa käytetään ensimmäistä kertaa kuituainetta, joka vahvistaa ja sitkeyttää paikkaa. Se tekee paikasta muita paikkoja vahvemman. Aine on myös edullinen, joten se on tällainen koko kansan suuhun laitettava paikka, Vallittu sanoo.

EverX Posterior on saanut Suomessa myyntiluvan vuosi sitten, ja paikkaa on käytetty kotimaassa pienissä määrin. Nyt suomalainen ja japanilainen yhtiö alkavat levittää tuotetta maailmanlaajuisesti.


Turun kliininen biomateriaalikeskus on Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimuslaboratorio, joka tarjoaa tutkimusympäristön BioCity Turun ja tohtoriohjelmien tutkijoille.

Lisätietoa:

TCBC:n johtaja Pekka Vallittu
p. 02 333 8332, 040 5748200
pekka.vallittu@utu.fi