Usein kysyttyä
HAKULOMAKE
VALINTAKOE
VALINNAN TULOKSET JA OPISKELUPAIKAN VASTAANOTTAMINEN

HAUN UUDISTUS VUODEN 2014 SYKSYSTÄ ALKAEN

  • Mikä on Opintopolku.fi?
  • Maksaako hakeminen?
  • Kuinka moneen hakukohteeseen voin kerralla hakea?
  • Saavatko uudet ylioppilaat jatkossa lisäpisteitä opiskelijavalinnassa?
  • Mitä tarkoitetaan ensikertalaiskiintiöllä?
  • Ketkä kuuluvat ensikertalaiskiintiöön?
  • Siis vaikuttaako kevään 2017 valinnoissa vastaanotettu korkeakoulupaikka myöhempiin hakuihin?
  • Uskallanko / voinko ottaa opiskelupaikan vastaan kevään 2017 haussa jos paikka ei ole ensisijainen valintani?
  • Mitä tarkoittaa Alle 25-vuotiaiden velvollisuus hakea koulutukseen?
  • Mistä saan lisätietoa Opintopolusta ja korkeakoulujen muuttuneesta yhteishausta?

 

Mikä on yhteishaun ja erillisvalinnan ero?
Suurin osa hakijoista hakee yhteishaussa, jossa hakuperusteena on ylioppilastutkinto tai siihen rinnastettava tutkinto. Yhteishaun hakijat osallistuvat valintakokeisiin. Erillisvalinnoissa hakevilla on pääsääntöisesti aiempaa koulutustaustaa omasta tai toisesta yliopistosta (esim. avoimen väylä tai siirto-opiskelijat) ja he voivat tulla valituksi aikaisempien opintojensa pohjalta.

Tarvitseeko minun toimittaa yliopistoon kopio ylioppilastodistuksestani?
Ei tarvitse, jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen. Vuonna 1990 tai sen jälkeen suoritettujen ylioppilastutkintojen arvosanat siirretään ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) rekisteristä automaattisesti korkeakoulujen sähköiseen hakujärjestelmään.

Mikäli korotan ylioppilaskirjoitusten aikaisempia arvosanoja, otetaanko uudet arvosanat automaattisesti huomioon vai täytyykö hakulomakkeen mukaan liittää jokin lisäselvitys?
Ei tarvita lisäselvityksiä, vaan yliopisto saa päivitetyt tiedot suoraan ylioppilastutkintolautakunnasta korkeakoulujen sähköiseen hakujärjestelmään.

Mistä tiedän, että hakulomakkeeni on tullut perille?
Ilmoita sähköisellä hakulomakkeella (opintopolku.fi) sähköpostiosoitteesi, niin saat lomakkeen lähetettyäsi vahvistusviestin vastaanotetusta hakulomakkeesta.

Voinko täyttää ja lähettää hakulomakkeen ilman verkkopankkitunnuksia?
Kyllä voit. Mene kohtaan Täytä hakulomake ja toimi ohjeiden mukaan. Muista painaa lopuksi Lähetä hakemus -painiketta. Vain Oma opintopolku -palvelun käyttö edellyttää verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia. Oma opintopolku -palvelun käyttö on kuitenkin suositeltavaa, koska sen kautta voi muokata omaa hakemustaan hakuaikana, seurata sijoittelun tilannetta omien hakukohteidensa osalta sekä ottaa sähköisesti opiskelupaikan vastaan.

Pitääkö minun laittaa hakukohteeni mieluisuusjärjestykseen?
Kyllä pitää. Järjestystä ei voi muuttaa enää hakuajan päättymisen jälkeen. Valintatulosten vahvistuessa sinulle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa – sitä, jonka asetit mieluisuusjärjestyksessä korkeimmalle ja johon menestyksesi riittää.

Haluaisin lisätä/poistaa hakukohteita hakulomakkeeltani. Miten se onnistuu?
Voit muokata hakulomakettasi hakuaikana Oma opintopolku -palvelussa. Palveluun pääset tunnistautumalla verkkopankkitunnuksin, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Tunnistautunut käyttäjä voi muokata hakulomakettaan hakuaikana: vaihtaa hakutoiveiden järjestystä yhteishaussa sekä lisätä ja poistaa hakutoiveita. 

Mitä teen, jos haen yhteishaussa vahingossa väärin? Esimerkiksi maisterikoulutukseen lukion jälkeen?
Jos haet vahingossa maisterikoulutukseen ilman alempaa korkeakoulututkintoa, voit korjata virheen vain hakuaikana joko hakutoivemuutossivulla, johon pääset muokkauslinkillä tai Oma Opintopolku -palvelussa. Korkeakoulu ei voi valita koulutukseen hakijaa, joka ei ole hakukelpoinen – jolla siis ei ole opintojen suorittamiseen vaadittavaa pohjakoulutusta.

Miten nettihaun mahdollinen ruuhkautuminen voi vaikuttaa hakulomakkeen lähettämiseen?
Ota huomioon, että palvelu voi ruuhkautua hakuaikojen lopussa, joten jätäthän hakemuksesi ajoissa. Jos haet hakuaikojen viimeisinä päivinä, niin hakulomakkeesi on oltava lähetettynä ennen klo 15.00.

Missä voin tarkastella lähettämääni hakulomaketta ja esimerkiksi tulostaa sen itselleni uudestaan?
Voit tarkastella viimeiseksi lähettämääsi hakulomaketta Oma opintopolku -palvelussa.

Miten voin perua hakemukseni?
Voit poistaa hakemuksesi sähköisen asiointipalvelun kautta hakuajan kuluessa. Hakuajan päättymisen jälkeen voit perua hakulomakkeesi ottamalla yhteyttä kirjallisesti (sähköposti, faksi tai kirje) korkeakoulun hakijapalveluihin.  Viestin tulee sisältää koko nimesi, yhteystietosi ja henkilötunnuksesi (faksi ja kirje) tai syntymäaikasi (sähköposti).

Mistä saan apua korkeakoulujen sähköisen hakujärjestelmän käytössä?
Osoitteessa opintopolku.fi voit tutustua koulutustietoihin sekä täyttää sähköisen hakulomakkeen. Järjestelmä ohjaa sinua hakulomakkeen täytössä vaihe vaiheelta ja hakemisessa tarvittava ohjeistus löytyy hakujärjestelmästä.  Jos sinulle tulee ongelmia hakulomakkeen täytössä, voit kysyä neuvoa yliopistojen hakijapalveluista. 

Kutsutaanko valintakokeisiin?
Pääsääntöisesti valintakokeisiin ei erikseen kutsuta eli hakijan on huolehdittava itse siitä, että on valintakoepäivänä oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Voiko valintakokeen tehdä jossakin muualla tai muuna ajankohtana?
Pääsääntöisesti ei voi. Poikkeuksena ovat sellaiset aineet, jotka tekevät valintayhteistyötä keskenään. Niiden kokeen voi suorittaa myös jossain ko. yhteistyöyliopistossa, mutta tällöinkin koepaikka pitää valita etukäteen.

Olen menossa lomamatkalle, joten voiko valintakokeita siirtää esimerkiksi viikolla eteenpäin?
Valintakoepäiviä tai koeaikaa ei voi siirtää. Valintakokeen voi tehdä vain valintaperusteissa ilmoitettuna ajankohtana ja esimerkiksi yhteisvalinnan yliopistoissa valintakokeet pidetään aina täsmälleen samaan aikaan.

Minulla on lukihäiriö. Saanko valintakokeissa erityisjärjestelyitä, kuten lisäaikaa kokeen tekemiseen?
Oikeutta erityisjärjestelyihin tulee hakea pääsääntöisesti Turun yliopiston esteettömyyssuunnittelijalta viimeiseen hakupäivään mennessä. Poikkeuksista kerrotaan valintaoppaan alkuosassa.

Mitä tarkoittaa sijoittelu?
Yhteishaussa suoritetaan aina sijoittelu. Sijoittelussa verrataan hakijan hakukohdekohtaista valintamenestystä hänen hakutoivejärjestykseensä. Tämän perusteella järjestelmä etsii automaattisesti hakijan korkeimmalle priorisoiman hakutoiveen, johon hän voi tulla hyväksytyksi, ja tarjoaa tätä hakijalle vastaanotettavaksi opiskelupaikaksi.

Milloin ja missä valintojen tulokset julkaistaan?
Opiskelijavalintojen tulokset julkaistaan 30.6.2017. Nopeimmin omia hakukohteita koskevat tulokset näkee kirjautumalla Opintopolkuun vahvasti tunnistautuneena (opintopolku.fi). 

Minut on hyväksytty opiskelemaan. Mitä minun pitää tehdä ennen opintojen aloittamista?
Sinun tulee vahvistaa opiskelupaikkasi vahvan tunnistautumisen avulla sähköisesti osoitteessa www.opintopolku.fi.

Paikan vastaanoton lisäksi sinun on myös ilmoittauduttava yliopistoon ilmoittautumisaikana. Ilmoittautumisen jälkeen voit jättää opiskelijakorttihakemuksen ylioppilaskuntaan. Muista myös hakea opintotukea riittävän ajoissa. Osallistu opintoihin johdattavan johdantokurssin ohjelmaan. Johdantokurssilla kerrotaan paljon sellaista tietoa, josta on hyötyä opintojesi eri vaiheissa.

Vaikuttaako kevään 2017 valinnoissa vastaanotettu korkeakoulupaikka tulevaisuudessa?
Kyllä vaikuttaa. Keväällä 2014 järjestetystä yhteishausta lähtien vastaanotettu paikka on vaikuttanut seuraavissa yhteishauissa siten, että hakija ei hae enää ensikertalaiskiintiössä.

Uskallanko / voinko ottaa opiskelupaikan vastaan kevään 2017 haussa jos paikka ei ole ensisijainen valintani?
Opiskelupaikat on lähtökohtaisesti tarkoitettu niille, jotka haluavat suorittaa kyseisen tutkinnon. Jos otat vastaan paikan koulutuksesta, josta et aio tehdä tutkintoa, saatat samalla viedä paikan hakijalta, joka haluaisi suorittaa juuri kyseisen tutkinnon. Ota siis paikka vastaan, mikäli aiot suorittaa tutkinnon. 

Mikäli otat paikan vastaan, mutta haluatkin myöhemmin vaihtaa alaa, sinulle on tarjolla hakeutumismahdollisuuksia ja -väyliä muihin koulutuksiin. Henkilöllä joka opiskelee korkeakoulussa tai on suorittanut tutkinnon, tulee pääsääntöisesti olla mahdollisuus hakea ja tulla valituksi kaikkeen koulutukseen, joka on ensikertalaisille hakijoillekin tarjolla. Vaikka opiskelupaikkoja varataan ensikertalaisille hakijoille heidän asemansa parantamiseksi, eivät mahdollisuutesi tulla valituksi saa lain mukaan olla kohtuuttomasti ensikertalaisia huonommat.

Mitä tarkoitetaan ensikertalaiskiintiöllä ja otetaanko se käyttöön Turun yliopistossa?
Uudistuvan yhteishaun yhteydessä korkeakouluille annetaan mahdollisuus varata osa aloituspaikoista henkilöille, joilla ei ole jo korkeakoulupaikkaa tai jotka eivät ole jo valmistuneet aikaisemmin jostain suomalaisesta korkeakoulusta.
Turun yliopiston tiedekunnissa ensikertalaisille varataan paikkoja vuodesta 2016 alkaen, mikäli hakukohteen enimmäiskiintiö on enemmän kuin 16.

Ketkä kuuluvat ensikertalaiskiintiöön 2017?
Ensikertalaisiksi katsotaan seuraavat hakijat:
- hakija, jolla ei ole korkeakoulupaikkaa suomalaisessa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa ja joka ei ole valmistunut suomalaisesta ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta,
- hakija, joka on vastaanottanut korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan koulutuksesta, joka on alkanut keväällä 2014 tai sitä ennen eli hakenut ja päässyt ao. koulutukseen viimeistään syksyllä 2013,
- hakija, jolla on korkeakoulupaikka tai -tutkinto ulkomailta.

Kuinka kauan on mahdollista opiskella yliopistossa yhtä tutkintoa?
Alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon laskennallinen suoritusaika on muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta viisi vuotta. Katso tarkemmat tiedot opintojen kestosta ja poissaolosäännöistä yliopiston verkkosivuilta: www.utu.fi/hae.

Ongelmat ja vikatilanteet
En pysty muokkaamaan pohjakoulutus- tai julkaisulupatietojani
 Oma opintopolku -palvelussa. Miten minun pitäisi toimia?

Lähetä asiasta sähköpostia osoitteeseen hakijapalvelut@utu.fi ja kerro mikä tieto pitäisi olla toisin.

Mikä on Opintopolku.fi?
Opintopolku on kansalaisille tarkoitettu palveluportaali, johon kerätään kaikki tieto suomalaisesta koulutuksesta ja jonka kautta pääsee hakeutumaan niin perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen kuin aikuis- ja korkeakoulutukseenkin. Myös yliopistoon hakeminen tapahtuu Opintopolussa. Opintopolun "oma opintopolku" -osiosta hakija näkee omat valintojen tulokset ja voi ottaa opiskelupaikan vastaan sekä siirtyä yliopistoilmoittautumiseen. 

Kuinka moneen hakukohteeseen voin kerralla hakea?

Voit hakea enintään kuuteen korkeakoulujen yhteishaussa olevaan koulutukseen. Näihin kuuteen hakukohteeseen kuuluvat sekä yliopistojen että ammattikorkeakoulujen hakukohteet.

Sinun on asetettava valitsemasi hakukohteet hakulomakkeeseen mieluisuusjärjestykseen ja sinulle tarjotaan opiskelupaikka siitä koulutuksesta, jonka olet priorisoinut korkeimmalle, ja johon pisteesi riittävät.

Saavatko uudet ylioppilaat jatkossa lisäpisteitä opiskelijavalinnassa?
Uusille ylioppilaille ei jatkossakaan anneta ylimääräisiä lähtöpisteitä.

Mitä tarkoitetaan ensikertalaiskiintiöllä?
Korkeakoulujen tulee vuodesta 2016 alkaen varata osa aloituspaikoista henkilöille, joilla ei ole jo  korkeakoulupaikkaa tai jotka eivät ole jo valmistuneet aikaisemmin jostain Suomalaisesta korkeakoulusta. Lisätietoa kiintiöiden käyttöönotosta Turun yliopistossa löytyy täältä.

Ketkä kuuluvat ensikertalaiskiintiöön?
Ensikertalaisiksi katsotaan seuraavat hakijat:
- hakija, joka ei ole aikaisemmin hakenut korkeakoulutukseen Suomessa ja jolla ei ole korkeakoulupaikkaa suomalaisessa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa,

- hakija, joka on vastaanottanut korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan koulutuksesta, joka on alkanut keväällä 2014 tai sitä ennen eli hakenut ja päässyt ao. koulutukseen viimeistään syksyllä 2013,

- hakija, jolla on korkeakoulupaikka tai -tutkinto ulkomailta.

Siis vaikuttaako kevään 2017 valinnoissa vastaanotettu korkeakoulupaikka myöhempiin hakuihin?

Kyllä vaikuttaa.
Keväällä 2017 järjestetyssä yhteishaussa eli syksyllä 2017 alkavasta koulutuksesta vastaanotettu paikka vaikuttaa yhteisvalinnoissa siten, että hakija ei hae enää ensikertalaiskiintiössä.

Uskallanko / voinko ottaa opiskelupaikan vastaan kevään 2017 haussa jos paikka ei ole ensisijainen valintani?
Opiskelupaikat on lähtökohtaisesti tarkoitettu niille, jotka haluavat suorittaa kyseisen tutkinnon. Jos otat vastaan paikan koulutuksesta, josta et aio tehdä tutkintoa, saatat samalla viedä paikan hakijalta, joka haluaisi suorittaa juuri kyseisen tutkinnon. Ota siis paikka vastaan, mikäli aiot suorittaa tutkinnon. 

Mikäli otat paikan vastaan, mutta haluatkin myöhemmin vaihtaa alaa, sinulle on tarjolla hakeutumismahdollisuuksia ja -väyliä muihin koulutuksiin. Henkilöllä joka opiskelee korkeakoulussa tai on suorittanut tutkinnon, tulee pääsääntöisesti olla mahdollisuus hakea ja tulla valituksi kaikkeen koulutukseen, joka on ensikertalaisillekin hakijoille tarjolla. Vaikka opiskelupaikkoja varataan ensikertalaisille hakijoille heidän asemansa parantamiseksi, eivät mahdollisuutesi tulla valituksi saa lain mukaan olla kohtuuttomasti ensikertalaisia huonommat.

Mitä tarkoittaa Alle 25-vuotiaiden velvollisuus hakea koulutukseen?
Työttömyysetuutta saadakseen alle 25-vuotiaan nuoren, joka ei ole suorittanut peruskoulun tai lukion jälkeistä tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta, on haettava keväällä vähintään kahta opiskelupaikkaa, joiden opiskelijaksi ottamisen perusteet hän täyttää.

Haettavan koulutuksen ei tarvitse olla yhteishaun piiriin kuuluvaa, vaan se voi olla myös muuta tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta, esimerkiksi yliopisto-opintoja.
 
Jos nuori ilman pätevää syytä jättää hakematta koulutukseen, omalla menettelyllään aiheuttaa ettei häntä valita koulutukseen tai kieltäytyy koulutuksesta, hän menettää oikeuden työmarkkinatukeen syyslukukauden alusta lukien.
 
Hakijan (alle 25-vuotias), joka kieltäytyy hänelle tarjotusta opiskelupaikasta, toimeentulotukea voidaan alentaa 20 % (laki toimeentulotuesta 2 luku 10 §).
 
Lisätietoa mm.  TE-keskuksen sivuilta.

Mistä saan lisätietoa Opintopolusta ja korkeakoulujen muuttuneesta yhteishausta?

Lisätietoa löytyy mm. Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilta.

Ministeriö on laatinut myös oman listan usein kysytyistä kysymyksistä (pdf).
Asiasana:
Tagit:

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto