Biovaraosia käsityönä

​Turun kliinisen biomateriaalikeskuksen johtajan Pekka Vallitun kädessä oleva kallo on kolmiulotteinen tuloste kuvasta, joka on otettu tietokonetomografian avulla potilaan kallosta. Kallon oikealla puolella on tapaturmassa syntynyt kahdeksansenttinen reikä.

Vallittu on laboratoriossa muotoillut implantin lasikuidusta ja bioaktiivisesta lasista.

– Seuraavaksi implantti lähtee steriloitavaksi, jonka jälkeen se asennetaan potilaan päähän, Vallittu kertoo.

Ennuste implantin sopeutumiseen potilaan elimistöön on hyvä. Lasista vapautuvat ionit muuttavat ympäröivän kudoksen pH-arvoa siten, että ympäristöstä tulee mikrobeille sietämätön, jolloin tulehdusriski pienenee. Lasikuitu tekee implantista kestävän.

Kansainvälisille markkinoille

Turun kliininen biomateriaalikeskus TCBC on Suomen suurin lääketieteellisten ja hammaslääketieteellisten biomateriaalien tutkimuskeskus. TCBC:ssä muun muassa valmistetaan TYKSin kliinisessä tutkimuksessa käytetyt kalloimplantit.

TCBC:n tehtäviin kuuluu myös innovaatioiden kaupallistaminen. Onko biomateriaaleista seuraavaksi kansainväliseksi menestystarinaksi?

– Biomateriaalien tuotteistaminen eroaa esimerkiksi kännyköiden myymisestä siinä, että tuotetta ei kaupata suoraan loppukäyttäjille. Lääkärikunnan vakuuttaminen materiaalin kelpoisuudesta vie aikaa. Samaan aikaan kilpailijoina ovat ylikansalliset jättiyritykset.

Vaikka kaupallistaminen on hidasta, Vallittu uskoo vakaasti metallittomien implanttien tulevaisuuteen ihmisen biovaraosina.

– Lasikuituimplanttien kohdalla olemme edenneet pikkuhiljaa tekohampaista kiinteisiin hammaslääketieteellisiin rakenteisiin ja niistä kalloimplantteihin. Tulokset puhuvat kiistatta materiaalin puolesta.

Asiasana:
Tagit:

 

 

 

 

Biovaraosissa on pohjimmiltaan kysymys orgaanisen rakenteen matkimisesta, biomimetiikasta, jossa tarvitaan huippututkimuksen ohella tällaisia akateemisen savenvalajan ominaisuuksia.

 ​

 

 INFO

 

​- Kalloimplantin tarpeen aiheuttaa tapaturman ohella tyypillisesti jokin neurologinen sairaus, jonka jälkitilaa hoidetaan implantin avulla.

- Bioaktiivisesta lasista ja lasikuidusta valmistetun implantin vahvuus on joustavuuden ja kestävyyden ohella se, että implantin infektoitumisriski on huomattavasti pienempi kuin kalloluisen, titaanisen tai muovisen implantin.

- Bioaktiivinen lasi ja lasikuitu soveltuvat kalloimplanttien ohella myös raajojen pitkien putkiluiden valmistamiseen.

 

 Lue lisää

 

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto