Kaupunkitutkija selvittää asuinympäristöjen eriarvoistumista

​Esimerkiksi Turun Port Arthurista eli ”Portsasta” on vuosien saatossa sukeutunut pääasiassa parempituloisten lapsiperheiden, eläkeläisten ja nuorten aikuisten suosima asuinpaikka, kun kaupunginosa perinteisesti on ollut työväen asumaa aluetta. Portsaa pidetään yhtenä Suomen kauneimmista ja halutuimmista asuinalueista.

Kaupunkitutkimukseen ja asuinalueiden monikulttuurisuuteen erikoistunut sosiaalipolitiikan tutkija Jarkko Rasinkangas löytää puutaloalueen suosiolle useita syitä.

– Portsassa hyvät keskustayhteydet yhdistyvät viheralueiden ja palvelujen läheisyyteen. Asumiseen liittyvät myös statuskysymykset ja elämäntyylivalinnat, Rasinkangas pohtii.

Mielikuvissa Portsalle monella tapaa vastakohtaista Varissuota on tutkittu paljon. Kun alue rakennettiin 1970–80 lukujen taitteessa, ideana oli yhdistää korkealaatuinen asuminen hyviin palveluihin ja toimiviin liikennejärjestelyihin. Luodut mielikuvat kaikkia syleilevästä lähiöidyllistä saivat kuitenkin nopeasti särön. Varissuo alkoi saavuttaa mainetta Turun slummina.

Myönteistäkin kehitystä

Nykyisin useampi kuin joka kolmas varissuolainen on maahanmuuttajataustainen. Julkisessa keskustelussa monikulttuurisuus määritellään vuoroin rikkaudeksi tai uhaksi suomalaisuudelle. Varissuolla pelko on kietoutunut mielikuviin rikollisuudesta ja ulkomaalaisongelmasta, vaikka tilastojen mukaan Varissuolla ei tehdä sen enempää rikoksia kuin muuallakaan Turussa.

– Suomessa yhä tyypillisempi ilmiö, jossa alueet samankaltaistuvat asuntotyypeiltään ja asukasrakenteeltaan, ei ole yksinomaan negatiivinen asia. Samankaltaistuvat asukaskunnat voivat esimerkiksi luoda alueelle positiivista koheesiota, Rasinkangas muistuttaa.

– Kaupunkisuunnittelussa on viime aikoina saatu aikaan myös paljon positiivista, hän jatkaa. Tutkija viittaa Turun kaupungin perustamaan kaupunkitutkimusyksikköön, jonka myötä muun muassa yliopistoyhteistyö on lisääntynyt. Tämä on Rasinkankaan mukaan kohottanut kaupunkitutkimuksen yhteiskunnallista arvoa.

Asiasana:
Tagit:

 

 

 

 

Nyt olisi kiinnitettävä huomiota hyvin organisoituun kaupunkisuunnitteluun. Vaikka tutkijoilla on tärkeä rooli suunnittelun yhtälössä, on poliitikoilla vastuu toimia keskustelun moottoreina.

 

 

 INFO

 

​- Kun Turun keskustan lähellä oleviin puutaloihin muuttaa entistä enemmän hyvätuloisia, osa lähiöistä muuttuu yhä maahanmuuttajavoittoisemmiksi.

- Samankaltaistuvat asukaskunnat voivat luoda positiivista koheesiota, mutta toisaalta ne voivat synnyttää alueellista eriarvoisuutta.

- Kun perinteinen sosiaalipolitiikan tutkimus lähestyy eriarvoisuutta tukijärjestelmien näkökulmasta, kaupunkitutkimus tutkii siihen liittyvää problematiikkaa alueellisten erityispiirteiden kautta.

 

 Lue lisää

 

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto