Marja on terveellinen mysteeri

​– Marjojen terveysvaikutukset ovat kyllä totta, mutta mahdollisia vaikutusmekanismeja on monia, elintarvikekemian tutkijat Jukka-Pekka Suomela ja Henna-Maria Lehtonen selittävät.

Esimerkiksi C-vitamiinista, joka on antioksidantti, on todennäköisesti terveydellistä hyötyä. Se kykenee hidastamaan solutasolla muiden molekyylien hapettumista. Marjoista voidaan kuitenkin löytää vielä antioksidanttejakin tehokkaampia yhdisteitä.

– Jos halutaan tutkia, mikä marjassa saa aikaan terveysvaikutuksen, pitää ensin selvittää tarkkaan, mistä marja koostuu. Vasta sitten voimme tutkia, miten erilaiset yhdisteet toimivat yhdessä elimistön kanssa, Lehtonen selittää.

Esimerkiksi tyrnin tekee erityislaatuiseksi sen rasvainen hedelmäliha. Muissa marjoissa, kuten puolukassa ja mustaherukassa, vastaavia yhdisteitä on siemenissä. Siemenet kuitenkin kulkeutuvat ihmisen ruoansulatusjärjestelmän läpi kokonaisina, ja yhdisteet jäävät hyödyntämättä.

Usein mainoksissa annetaan ymmärtää, että eksoottiset marjat, kuten brasilialaisen acai tai yhdysvaltalainen pensaskarpalo, ovat kotimaisia terveellisempiä. Pensaskarpalo on paljon tutkittu miljardibisnes, minkä vuoksi sen markkinoijilla on myös paljon argumentteja käytettävissään.

– Esimerkiksi suomalaisessa puolukassa on tiettyjä yhdisteitä kymmenkertaisesti verrattuna viljeltyyn karpaloon, Suomela vastaa superruokakeskusteluun.
– Olemme tietoisesti valinneet tutkimukseemme kotimaisia marjoja, sillä haluamme nostaa niiden arvostusta.

Asiasana:
Tagit:

 

 

 

 

Elintarvikekemisti on aina ensisijaisesti kiinnostunut siitä, miten marja on rakentunut ja miten sen osat toimivat vuoropuhelussa toistensa kanssa.

 

 

 INFO

 

​- Turun yliopiston elintarvikekemian laitoksella on kymmenien vuosien perinteet marjatutkimuksessa. 1970-luvulta saakka jatkuneissa tutkimuksissa on selvitetty marjojen rakennetta ja sittemmin myös vaikutuksia ihmisen elimistöön.

- Pohjoisilla marjoilla – mustaherukka, tyrni, puolukka ja mustikka – tehty tutkimus osoittaa marjoja sisältävän ruokavalion vaikuttavan suotuisasti esimerkiksi maksan aineenvaihduntaan.

- Suomelan ja Lehtosen yhdessä professori Heikki Kallion kanssa julkaisema marjatutkimus on herättänyt kiinnostusta ympäri maailmaa.

 

 Lue lisää

 

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto